menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    vrijdag 29 maart 2024

Inleiding tot hydrocultuur

HydrocultuurHydrocultuur is een teeltwijze die al veel langer bestaat dan vandaag. Er is wel een opmars bezig bij het thuiskweken van planten op hydrocultuur omdat hieraan toch wel enkele voordelen aan verbonden zijn.
Een teelt op hydrocultuur wil zeggen dat de planten groeien op basis van water, waarin de nodige voedingsstoffen zijn aan toegevoegd. Er wordt geen gebruik gemaakt van grond zoals in de klassieke teeltwijzen.  
Volgens wetenschappelijke studies hebben groenten en fruit die gekweekt worden op hydrocultuur een grotere hoeveelheid vitaminen en mineralen in zich, waardoor zijn ze een beter bron van voeding.

Voordelen hydrocultuur:

  • Factoren van de omgeving zoals wisselende temperatuur-, bodem- of weersomstandigheden hebben geen invloed meer op hydrocultuur.  Hiertegenover staat wel dat bij een kweek op hydrocultuur meestal wel een ventilator of klimaatregeling nodig is, wat in kweek in openlucht meestal niet het geval is.
  • De planten zijn minder vatbaar voor ziekten, omdat er geen grond wordt gebruikt waarin een hogere vervuilingsgehalte schuilt.  De bodem is een ideale habitat voor micro-organismen en bacterieën die de oorzaak zijn van ongezonde planten.
  • Geen extra werk met wieden, aangezien er geen onkruidgroei is.
  • Mogelijk om in zeer beperkte ruimten goede resultaten te halen.
  • Geen risico op uitgedroogde planten, daar de plant zelf het nodige water ophaalt via de wortels die steeds naar believen water kunnen opnemen.
  • Er kan gerichter voeding gegeven worden aan de planten om direct opgenomen te worden. Dit komt de groei en bloei ten goede.
  • Vraagt minder arbeid om goede resultaten te behalen.

Nadelen hydrocultuur:

  • Bij defecten aan de installatie zal dit veel sneller gevolgen geven aan de plant, omdat er geen bufferend vermogen is van de grond.
  • Hoewel er al veel verschillende soorten potten en systemen bestaan zijn die veelal duurder dan een klassieke pot of bak die gevuld moet worden met grond.
  • Een handige Harry kan al snel zijn eigen hydrocultuuromgeving bouwen, echter het materiaal is niet overal te koop en vereist toch enige kennis om hiermee van start te gaan.

Werkwijze van hydrocultuur:

Bij vrijwel alle systemen is de basis identiek. De plant wordt in een soort van substraat geplaatst dat bestaat uit poreuze gesteenten, steenwol of materialen die niet kunnen rotten. Het water bevindt zich ergens in een reservesysteem en door de capillaire werking wordt het water tot bij de wortels gebracht in de poreuze media. Hierdoor is het zelfs mogelijk om planten die een verschillende waterbehoefte hebben naast elkaar te laten groeien. Naargelang de beschikbaarheid van water zullen de planten meer wortels aanmaken om meer water op te nemen.
Een niveauverklikker zorgt ervoor dat u ten allentijde het waterniveau op peil kan houden van het waterreservoir.

Eigenlijk kan iedere plant gekweekt worden op hydrocultuur, zowel tuin- of terrasplanten, kamerplanten en groenten. Zelfs planten die een lage watervoorziening nodig hebben doen het zeer goed op hydrocultuur.
Bijvoorbeeld orchideeën, bonsai en zelfs cactussen gedijen perfect, de planten staan niet in het water, maar enkel de wortels nemen op wat ze nodig hebben van tussen de vochtige substraat.

Belangrijk is de toegevoegde voedingsstoffen in het water. In principe kan elk type water gebruikt worden, want met de toegevoegde nutriënten wordt elk water geschikt voor deze teeltwijze. Er hoeft zelfs geen ontkalker aan te pas komen (liefst zelfs niet, want daarin zitten nog steeds sporen van zout in, wat niet goed is voor planten).
Uiterst belangrijk is dat er geen koud water wordt toegevoegd. Verzamel dus eerst het water tot het op kamertemperatuur staat alvorens in het waterreservoir te gieten.

#4140
Terug naar boven icoon