Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/waarom_een_boom_in_de_tuin

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 18 september 2021

Waarom een boom in de tuin?

Bomen en struiken zijn voor vele tuineigenaars niet de meest boeiende of kleurrijkste planten (hoewel dit zeker niet altijd zo hoeft te zijn).  Ze vormen het skelet van een mooie tuin en zijn daardoor ook de planten waarop je het meest op rekent. Ze zijn belangrijk voor schaduw, perceelafboording, bescherming, achtergrondbeplanting, ecologisch evenwicht,…

een boom in de tuin

Wat een boom allemaal kan doen...

Eigenlijk zou er in iedere tuin een boom moeten staan want bomen geven een accent aan de locatie van de woning in de omgeving. Bomen zorgen er ook voor bescherming tegen weersinvloeden door sterke (koude) winden te breken en in de zomer is het eveneens lekker vertoeven in de koele schaduw aan de voet van een boom.

Een leuk weetje: uit onderzoek is gebleken dat woningen doorgaans een hogere verkoopwaarde hebben wanneer er grote bomen op het perceel staan, dan soortgelijke huizen zonder bomen. Dus wie ooit denkt zijn woning te verkopen, … plant dus snel enkele bomen.

Een boom planten moet vooral als tuinliefhebber geplant worden omdat ze mooi zijn en omdat er zoveel soorten zijn met prachtige bloesems, kleurrijke herfsttaferelen opleveren en dieren in de omgeving voorzien van de nodige bessen, nootjes en ander voedsel.

De afgevallen bladeren vormen de basis van een gezonden bladcompost en vormen schuilplaatsen voor egels en andere nuttige tuindieren.

Bomen zijn een dankbaar onderdeel in onze stressvolle wereld vol met beton, afval en vervuiling.
Een groene opflakkering in de stad vormt voor afkoeling in straten en buurten, absorbeert stof en zuivert de lucht. Bomen houden met hun wortels de grond op zijn plaats en voorkomen ze erosie.

verkeersslachtoffers door bomen langs de wegHelaas zorgen bomen nog al te vaak voor verkeersslachtoffers (of zorgen die daar zelf voor?...)
Door de bomen langsheen de wegen te planten is de impact van de klap vaak groter wanneer een auto de bocht mist, aan het slippen gaat, dan wanneer die in de gracht of velden terecht zou komen.
Ook zorgen boomwortels voor bestrating die openbarst en dit zorgt voor een gigantisch kostenplaatje dat “vadertje staat” jaarlijks dient op te hoesten.
Helaas is het niet zo eenvoudig om de stelling te verdedigen: “doe alle bomen langsheen de wegen weg en leg in de plaats daarvan bossen en parken aan; dit bespaart menselijke slachtoffers en dure herstellingskosten aan wegen”.
Misschien een leuk vraagstuk voor ijverige politicus die deze stelling kan verdedigen met goede oplossingen?

Zonder het bestaande model in vraag te trekken, kunnen bomen ook een financieel voordeel opleveren voor ieder persoonlijk. Omdat bomen de eigenschap hebben van verkoelende schaduw te geven in de zomer en je kiest voor bladverliezende soorten die je aan de zuidwest tot westkant van de woning plaatst, zorg je ervoor dat de kost van airco naar beneden kan. Kies voor een boom die groot en breed wordt, zodat een woning met 1 of 2 verdiepen gehuld kan worden in de koele schaduw. In de winter verliest de boom zijn bladeren net op tijd zodat jouw woning toch nog kan profiteren van het flauwe, maar toch aanwezige winterzonnetje. Door een dichte begroeiing te plaatsen breek je tevens de koude noorderwind en verliest de woning minder warmte, wat uiteraard ook weer goed uitkomt voor jouw energiefactuur.

schaduw op zonnepanelen

Hou er echter wel rekening mee dat bomen ook de zon kunnen afnemen van fotovoltaïsche zonnepanelen. Een installatie waarvan 5% bedekt is met schaduw, zal een rendementsverlies van meer dan 5% opleveren. Delen waarvan het dak die dus meer dan de helft van het jaar bedekt is met schaduw, voorzie je dus beter niet van zonnecellen. Of zorg er voor dat de bomen het directe zonlicht hinderen. In de zomer zal dat meestal geen probleem zijn, maar wat gebeurt er wanneer het jaargetijde het ‘winterpunt’ nadert? De zon staat rond 22 december het laagst en de schaduwen van bomen die veraf staan trekken misschien het rendement van jouw installatie de dieperik in.

Bekijk dus goed welke boom je wilt planten, want… eikels worden (grote) bomen !

#4236

Auteur: Karel
Redactie Tuinadvies