Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/vuil_gazon_in_het_voorjaar

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 18 januari 2022

Help ik heb een vuil gazon in het voorjaar!

mos in het gazon

De temperaturen worden al wat hoger, de dagen langer en overal begint de natuur op te fleuren.
Alleen jammer, want het gazon wil plots niet doen wat we ervan verwachten. Het gazon kan volstaan met mos of veel kale plekken vertonen, de groene kleur lijkt er ook niet door te komen, …

We hebben een gazonprobleem en dit moet opgelost worden!

In de meeste gevallen is het een probleem van een te zure bodem, omdat er niet of onvoldoende kalk is gebruikt in de afgelopen weken/maanden. Een gazon bekalken is even noodzakelijk als de wekelijkse maaibeurt. Vele mensen vergeten dat waardoor de zuurtegraad van de bodem automatisch daalt.
Het onderhoud van het gazon beperkt zich bij sommige mensen enkel tot maaien en het af en toe bemesten voor stevige groei. Door deze taken op een regelmatig tijdstip uit te voeren ziet men inderdaad vrij snel een verschil. De bodem op zich wordt niet verder behandeld waardoor deze uit balans komt.
De zuurtegraad van de bodem is bepalend voor een mooi groen en dik gazon of een kaal, mosrijk en zielig gazonnetje.

De bodem wordt steeds zuurder door de vele regen. Zandgronden zijn bovendien nog gevoeliger hieraan en zullen sneller verzuren dan zwaardere grondsoorten (leem, klei, …). Planten – en dus grassen – kunnen slechts een bepaalde hoeveelheid zuur verdragen. Wanneer de grond te zuur wordt, geeft dat vrij snel zijn weerslag op de algemene staat van het gras. Bovendien wordt het gras overwoekert door mossen die wel nood hebben aan een zuurdere ondergrond. Deze verstikken het bestaande gazon, waardoor het gras nog meer afziet.

Kalk in het gazon

Kalk zorgt ervoor dat de bodem minder zuur wordt. Bovendien zal het mos bruin worden en opdrogen. Mos houdt typisch van een vrij zure bodem en eens het mos verdwijnt uit het gazon zijn er ook meer water, licht en voedingsstoffen beschikbaar voor het gazon waardoor het gazon kan herstellen en herleven.

Om een ideaal beeld te krijgen van de staat van de ondergrond is een grondanalyse aangeraden. Zo is de samenstelling te meten en kan berekend worden hoeveel en welk soort kalk je mag toedienen.

Deze tests kan je soms in een tuincentra laten uitvoeren (vaak tijdens opendeurdagen), maar er bestaan ook diverse zelftests zodat je de rekening zelf kan maken.

Wanneer bekalken?

gazon bekalkenEr zijn verschillende soorten kalk te krijgen in de handel. De meest gekend is gewone fossiele zeewierkalk van coccolieten.

Eigenlijk is het voorjaar te laat om zware problemen aan te pakken. Het gazon bekalken gebeurt typisch in het najaar, want het duurt ongeveer 3 maanden alvorens de bodem volledig is hersteld. Bovendien mag gedurende de eerste weken geen meststof toegevoegd worden, omdat kalk en mest in conflict gaan met elkaar en nadelig inwerken voor het gazon. Strooi daarom kalk in het najaar zodat de ondergrond klaar staat tegen het voorjaar wanneer de temperaturen terug stijgen.

Bekalken kan in principe nog tot in maart tot wanneer de temperaturen beginnen stijgen.
Een dosis van 100 tot 200 gram per vierkante meter is meestal voldoende om de bodem minder zuur te maken.

#4699

Auteur: Karel
Redactie Tuinadvies