Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/vriesea_astrid_bromelia_verzorging

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    vrijdag 21 januari 2022

Vriesea Astrid: een Vriesea met vertakte scheuten en pijlvormige bloemen

Vriesea ‘Astrid’

De eerste Vriesea met vertakte scheuten en pijlvormige bloemen mag ruim een jaar na de introductie worden gezien als een succes.

Astrid betekende een kleine doorbraak in Vriesea. Want de plant vormt een compacte rozet van vijf tot zeven scheuten met evenveel bloemen. Een noviteit, die kennelijk in de smaak viel bij de Europese consument. Het sierlijke uiterlijk zal zeker hebben bijgedragen aan het verkoopsucces. De plant oogt minder stijf dan een gewone Vriesea, vormt mooi krullende blaadjes en zacht rode, pijlvormige bloemen. Ook de houdbaarheid is prima, die kan oplopen tot wel vier maanden. De plant wordt aangevoerd in een 10,5 cm pot met minimaal drie bloemen. De hoogte bedraagt 40 tot 45 cm.

Familie
Vriesea behoort tot de familie van de Bromeliaceae (Bromelia-achtigen).

Soorten
In het geslacht Vriesea zijn twee typen te onderscheiden.

Ten eerste de bekende grote planten met een hoge bladkoker, waaruit de opvallend langgerekte bloeiwijze groeit. Dit worden kokerbromelia’s genoemd. Vaak hebben de cultivars uit deze groep bladeren met diverse groene tinten.

Naast de kokervormige Vriesea’s zijn er ook cultivars met vertakte bloemvormen en een meer compacte vorm. Deze hebben vaak egaal groene bladeren. Deze laatste groep maakt momenteel een snelle ontwikkeling door.

Verzorgingstips
De wortelkluit moet tijdens de groei (april tot oktober) goed vochtig worden gehouden. In de winter moet de watergift worden gehalveerd. Zet Vriesea in een goed gedraineerde pot. In de koker moet een beetje water staan, behalve in de winter, tenzij de plant in een warme ruimte staat. Gebruik bij voorkeur lauw en kalkvrij water.
Geef de plant tijdens de groei om de veertien dagen een beetje voeding via het gietwater. Voeg ook aan het kokerwater een beetje voeding toe.
Vriesea is zeer gevoelig voor droge lucht. Houd daarom steeds een luchtvochtigheid aan van meer dan 60 procent.
Vriesea is niet winterhard. Men dient de plant warm te houden bij een temperatuur die 's nachts niet onder de 18 tot 20 graden Celsius daalt.
Bloeiende planten gedijen ook in meer schaduwrijke omstandigheden.

Top 10 Vriesea (basis: VBN opbrengst jan t/m dec 2008)

  1. ‘Splenriet’
  2. ‘Era’
  3. overig
  4. ‘Christiane’
  5. x poelmanii
  6. splendens
  7. Kallisto P
  8. ‘Elan’
  9. Miranda P
  10. ‘Solo’

Verklaring van de naam
Is genoemd naar W.H. de Vriesea (1807-1862). Een Amsterdamse bioloog.
In Nederland wordt Vriesea ook wel 'zwaardbromelia' genoemd. Deze naam dankt de plant aan haar helderrode, zwaardvormige bloem. Deze naam is echter voornamelijk van toepassing op de cultivars 'Favoriet' en de 'Splenriet'.

Belangrijkste kleuren
Rood is de belangrijkste kleur bij Vriesea, gevolgd door geel of een combinatie daarvan. Daarnaast is oranje beschikbaar. Paars is zeer bijzonder.

Bekend van speciale dag(en)
Vriesea’s zijn erg populair tijdens het Chinese Nieuwjaar.

Aanvullende informatie
Vriesea's komen van oorsprong voor in Midden- en Zuid-Amerika, in het bijzonder Brazilië. De planten groeien niet alleen in vochtige en warme bossen maar ook in koele bergwouden en in droge gebieden. De bloeiwijze bestaat hoofdzakelijk uit de schutbladen, waartussen de eigenlijke bloemen nauwelijks opvallen. De kleine bloemen verwelken snel en staan dan ook niet lang aan de plant, in tegenstelling tot de kleurige schutbladen. De soorten met dikke, groene bladeren zijn het best aangepast aan de kamercultuur. De soorten met zachte, buigzame bladeren horen meer thuis in de verwarmde kas of het bloemenvenster.

#1882

Bron: Mooiwatplantendoen
www.mooiwatplantendoen.nl