menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 25 juli 2024

Vogels met vreemde gewoonten

Vogels zijn leuke en boeiende dieren om naar te kijken. Zelf kan ik uren naar de vogels staren die in onze tuin foerageren. De winter is het uitgelezen moment om dit te doen. Dan bezoeken ze volop de voedertafel en zijn ze veel minder schuw dan in andere seizoenen.
Net zoals alle andere dieren heeft elke vogel in de vrije natuur zowat zijn eigen gewoonten en dat maakt hen nog zo boeiend om naar te kijken.  
In de dierenwereld wordt er onderling gecommuniceerd  net zoals wij dat doen. Er worden ook leiders aangeduid en zowel binnen één soort als onder verschillende soorten onderling bestaat er een rangorde. Dominante dieren zullen bijvoorbeeld op de voedertafel het lekkerste hapje krijgen en het mooiste vrouwtje om zich voort te planten. Daarnaast heeft elke soort zo zijn typische gedrag en soms rariteiten die we helemaal niet verwachten.

koolmeesje

Het lieve kleine koolmeesje

Neem nu maar de koolmees, een graag geziene gast op de voedertafel. Het is een bond gekleurd vogeltje met een duidelijke zwarte streep op zijn kop.  De breedte van de zwarte streep op de borst van het mannetje bepaalt hoe aantrekkelijk hij is voor de vrouwtjes. Hoe breder de streep hoe meer aandacht hij zal krijgen. Ook op de voedertafel zullen de mannetjes met een bredere streep voorrang krijgen.


Koolmezen vallen vaak ten prooi aan de havik of de sperwer en eekhoorns roven met regelmaat hun nesten leeg. Maar wat veel mensen niet weten is dat dit lieve kleine vogeltje in tijden van extreme honger ook zelf andere kleine vogels kunnen doden om ze vervolgens op te eten. Er zijn gevallen bekend dat de koolmees een barnsijs doodt en ook in Hongarije is er een grot waar kleine vleermuizen worden aangevallen door koolmezen.  Dit doen ze enkel bij gebrek aan ander voedsel en uit hun drang om te overleven.


Spreeuwen dansen in de lucht

Spreeuwen zijn vogels die in grote groepen samen leven. Ze zijn bekend om de prachtige bewegingen en salto’s die ze als groep in de lucht kunnen maken, het lijkt wel alsof ze aan het dansen zijn. Ze zijn individueel herkenbaar aan hun mooi verenkleed die ’s zomers donkerzwart is met een paarsgroene glans en witte stippen, die in de winter kan overgaan naar bruinzwart met geelwitte spikkels. Met hun lange spitse snavel gaan ze op zoek naar emelten en andere insecten in het gras maar ook in koeienvlaaien. Het leuke is dat ze perfect het  geluiden kunnen imiteren van andere vogels en zelfs kikkers en bepaalde zoogdieren. Maar ook sirenes en autoalarmen, je kan het zo gek niet bedenken of ze doen het na. Nog een leuk aspect aan deze vogel is dat de mannetjes hun nesten versieren met bloemen en blaadjes om de vrouwtjes te lokken.

spreeuwen

Vrouwtjes versieren

Bij de Pestvogel gaat de liefde letterlijk door de maag. Tijdens het baltsen geven de mannelijke vogels bessen aan het vrouwtje dat ze willen versieren. Ze richten hierbij hun kuifveren op en laten hun grijze stuit zien.

Spechten tokken naar hartelust

Tijdens een wandeling in het bos kan je met een beetje geluk de specht zien of horen. Spechten tref je aan op boomstammen waar ze naar hartenlust tokken om de schors weg te hakken, op zoek naar voedsel. Insecten, kevers, larven en andere poppen staan op hun menu. Dennenappels klemmen ze vast in boomholtes om er vervolgens de zaden uit te pikken.
Tijdens het broedseizoen roffelen ze op boomstammen om de vrouwtjes te versieren en om hun territorium af te bakenen. Vervolgens beitelen ze een nestholte uit. Aan het ritme van het tokken kan je herkennen om welke spechtsoort het gaat.
Onder de familie spechten is de draaihals één van de vreemdste vogels. Hij dankt zijn naam aan zijn flexibele hals die hij tot wel 180° heen en weer kan bewegen. Hij doet dit als hij zich bedreigd voelt of een gevecht aangaat met een soortgenoot.

slechtvalk

De snelste vogel

Op gebied van snelheid staat de gierzwaluw op nummer 5 in de lijst van de snelste vogels. Met een snelheid van 170 km/uur vliegt hij razendsnel door de lucht. Op nummer 1 staat de slechtvalk die maar liefst aan een snelheid van 389/uur door de lucht kan gieren. Als hij aan het jagen is neemt hij een duikvlucht aan gemiddeld 350 km/uur waarna hij zijn prooi te grijpen neemt.

Bijzondere eetgewoontes

De ijsvogel is een prachtige kleurrijke vogel met en prachtig blauw oranje gekleurd verenkleed dat wat exotisch aandoet. Zijn eetgewoontes zijn al even bijzonder. Vanop een tak, een tweetal meter boven het wateroppervlak loert hij naar het water op zoek naar een prooi.  Hij eet voornamelijk vis die hij met een sierlijke duik uit het water plukt. Hij kan hier voor tot wel 50 cm diep duiken. Hij lust allerlei soorten kleine visjes en onverteerde resten spuwt hij later uit in een braakbal. Tijdens het broedseizoen gebruikt hij de graatjes uit de braakbal als nestmateriaal.

En zo zingt elke vogel zoals hij gebekt is….

#5014Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).