Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/voorkom_voorkom_algen_in_de_vijver

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 26 juni 2022

Voorkom algen in de vijver

Zonnige zomerdagen zijn heerlijk om van je tuin te genieten, maar ze hebben ook een minder aangenaam kantje. Veel zon op de vijver kan immers overmatige algengroei veroorzaken. Gelukkig kan je algen onder controle houden, liefst voor ze je hele vijver groen maken.

Voorkom algen in de vijver

Draadalgen of zweefalgen

Algen komen in twee verschillende vormen. Draadalgen zijn de groene slierten in het water en aan de wanden van de vijver. Zweefalgen zweven vrij rond in de vijver, en geven het water die gevreesde groene schijn. Ze vermenigvuldigen zich in recordtempo, waardoor in één liter water gemakkelijk tientallen miljoenen zweefalgen kunnen zitten.

De oorzaken van teveel algen

Een beperkte groei van algen in de vijver is heel natuurlijk. Het wordt pas een probleem als het evenwicht met de overige fauna en flora verstoord raakt, bijvoorbeeld door veranderende omgevingsomstandigheden. Mogelijke oorzaken voor een verminderde waterkwaliteit zijn:

• Te veel vissen
• Overmatig voederen van vissen
• Een gebrekkige werking van de filter
• Te weinig planten in de vijver
• Te veel zonlicht (in combinatie met andere factoren)

Algen voorkomen door middel van een goede waterkwaliteit

Liever geen algen in je vijver? Zorg voor een goede waterkwaliteit en hierdoor voor een ongunstige leefomgeving voor algen.

Voor helder vijverwater

Gebruik DCM Vijverklaar, met korrels op basis van gerstestro, turf en humusverbindingen, voor helder vijverwater. Hang het netje met de korrels al in het voorjaar in de vijver om algen en groen water te voorkomen. Dankzij de natuurlijke grondstoffen is DCM Vijverklaar volkomen veilig voor vissen en waterplanten.

Dosis: 250 gram per 1000 liter vijverwater (toepassing van februari tot oktober)

#5667DCM

Bron: DCM
www.dcm-info.be

Terug naar boven icoon