Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/vogelvriendelijke_tuin

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 16 januari 2021

Vogelvriendelijke tuin het hele jaar door

Ons klimaat is een geliefde plek voor vele vogels en met een beetje hulp en aandacht van ons kunnen de inheemse mooie vogels hier hun habitat behouden.

 

VOGELS IN DE TUIN

Elke vogel gaat op zoek naar voedsel, drinken en beschutting. Een verzorgde tuin oogt net en vraagt intensief onderhoud, maar voor vogels is het net aantrekkelijk om te wonen in een tuin waar alles wat vrijer groeit, planten zich kunnen uitzaaien en insecten talrijk aanwezig zijn.

 • Voor een vogel is het zeer fijn te wonen in een stukje van een haag die niet 2 keer per jaar geschoren wordt.

 • Als de jonge haagplanten goed gevormd worden tot compacte hagen dan zullen de vogels zich er veilig voelen.

 • Wanneer je de zomersnoei van een ligusterhaag achterwege laat, draagt hij geurende bloempjes en later ook zwarte bessen die vogels heerlijk vinden.

 • Laat uitgebloeide stengels van vaste planten wat langer staan of toch een deel ervan (zaden). Afgestorven plantedelen vormen ideaal bouwmateriaal voor een nestje.

 • Als je na de winter de winterbescherming van enkele vorstgevoelige planten verwijdert is de kans zelfs groot dat er een vogelnestje in verborgen zit.

 • Plaats een voederplank altijd op een veilige hoogte, minimum 1 m boven de grond zodat katten en honden er niet bij kunnen.

 • Vogels komen altijd eerst even ‘op de uitkijk zitten’, pas wanneer het veilig is zullen ze op de voederplank landen. Een haag, pergola of heester in de buurt is een ideale uitkijkpost voor de vogels, waar ze ook weer snel naar kunnen terugkeren in geval van nood.


Bessen van Viburnum betulifolium.

ELK SEIZOEN IS ANDERS

 • De lente is het broedseizoen voor de meeste vogels, voor stand- en trekvogels is dit een riskante periode. Wanneer de winterkou lang aansleept kunnen ze in de problemen komen doordat de zoektocht naar voedsel moeizamer verloopt. Insecten vormen in de lente een grote en belangrijke voedselbron na een winter vol zaden en vruchten.
   
 • De zomer moet veel voedsel aanbieden voor de ouders en hun opgroeiende jongen. Tijdens warme periodes zijn sappige bessen zeer waardevol. Vele insecten zoals wormen en spinnen zijn voedselrijk voor de jongen. Plaats de voederplank op een makkelijke plaats voor de jonge vogels, voorzie ook water in de nabije buurt.
   
 • De herfst is een waar feestmaal voor de vele vogels, verschillende generaties gaan nu op zoek naar eten, dat lukt dankzij het grote aanbod van rijpe vruchten, zaden en bessen. Trekvogels slaan hun reserves op voor de lange trektocht. Zolang het weer goed blijft en er veel voedsel te vinden is blijven ze nog wat langer rondhangen bij ons.
   
 • De winter is het belangrijkste seizoen om bij te v oeren: veel koude, te weinig voedsel en insecten in de vrije natuur. Bijzondere vogels die zich amper aan ons tonen durven in de winter al eens eten in onze tuin komen zoeken. Op het voederplankje worden zonnebloempitten, vetresten, kokosnoot, oud brood en andere zaden gretig opgepikt. Bij vriestemperaturen is open water onmisbaar voor de vogels.

Halve kokosnoot met voedermix -
Voeren en drinken

HELP EEN HANDJE

Met enkele goed gekozen planten help je de vogels al aardig op weg om zich in je tuin te vestigen.

Planten voor de bessen
 
Lijsterbes, krentenboompje, hulst, kamperfoelie, meidoorn, vlier, liguster en aardbeien.
Planten voor insecten

 

Alle planten met veel blad lokken slakken, insecten, spinnen en kevers.
Laat eens wat onkruid in je gazon staan, maak van een stukje gazon een echte weide en geef grassen de kans in bloei te komen.
Insecten op zoek naar nectar en stuifmeel lokken ook vogels.
Slakken staan op het hoofdmenu van lijsters.
Planten om nesten in te bouwen
 
Wintergroene hagen, compacte heesters, klimhortensia, klimop, wilde wingerd en kamperfoelie.
Sommige vogelsoorten bouwen hun nest op de grond tussen takken, teruggesnoeide heesters of bodembedekkers.
Mezen, mussen en spechten zijn holenbroeders en gaan op zoek naar kleine openingen, hoog en droog.
Halfopen nestjes bescherm je eenvoudig met een stukje kippengaas. Een zeer kleine vliegopening in het nestkastje houdt eksters buiten.
Planten die beschermen tegen belagers (katten, eksters, kraaien, buizerd, ratten, egels) Alle planten met stekels of doorns zoals bramen, hondsroos en hulst zijn veilige plaatsen om een nest te bouwen en jongen op te kweken.


TIP:
Insecten lokken = vogels lokken

Wanneer je rekening houdt met deze vogelvriendelijke tips tijdens het tuinieren, wordt jouw aandacht beloond met kleurrijk gefladder en prachtig vogelgezang.

#2740