Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/vogelvoedertips

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    woensdag 27 oktober 2021

Vogelvoedertips: wat wel en wat niet!

vogels voederen in de winterHet spreekwoord ‘honger is de beste saus’ is niet echt van toepassing op onze prachtige tuinvogels tijdens de koude wintermaanden, integendeel! De dagen zijn nu heel kort en enkel overdag stijgt de temperatuur lichtjes en zelf dat niet elke dag. Dit betekent dat de vogels slechts een beperkte tijd hebben om hun kostje bijeen te scharrelen, dat bovendien voor genoeg energie moet zorgen om ze door de koude nachten heen te loodsen.
Mezen, groenlingen, mussen, spechten, vinken, duiven, roodborstjes en de winterkoning… allen kunnen ze onze hulp goed gebruiken. Natuurlijke zaden en insecten zijn nu bijzonder schaars, werk aan de winkel dus.

Voederen doen we steeds op verschillende hoogtes. Sommige vogels houden er van op de grond te fourageren waar anderen het liever van de voedertafel halen terwijl de mezen alom gekend staan om hun acrobatische toeren aan de voederbollen in de bomen. Op die manier verminder je tevens de concurrentiedruk op en rond de voedertafel. Voeder steeds in de buurt van bomen en struiken zodat de vogels voldoende beschutting hebben wanneer er gevaar dreigt onder de vorm van een pijlsnelle roofvogel of een pestende huiskat zonder belletje.

basisvoeder voor tuinvogels

Pindakaas, weliswaar ongezouten, is vandaag de dag een must in elke tuin. Vul de voedertafel rijkelijk in de ochtend en indien nodig kan je een beetje aanvullen als vieruurtje.We voederen gevarieerd en beginnen met een gewone voedermix die veelal bestaat uit een mengeling van tarwe, gebroken maïs, zwarte zonnebloempitten en gele millet. Dit vullen we rijkelijk aan met trosgierst, pindanoten (ongebrand en ongezouten), meelwormen, hazelnoten,  mezenbollen, voedercakes, fruit, okkernoten, rozijnen, ongekookte havermout en eventueel wat keukenafval, gekookte aardappelen of rijst. Geef vogels nooit boter, margarine of melk en voeder zo zoutloos mogelijk.

Zorg ervoor dat het geheel steeds proper blijft om op die manier zo weinig mogelijk ongewenste gasten zoals ratten en muizen aan te trekken. Dit alles gaat natuurlijk samen met een heerlijke kop vers drinkwater waar we in geen enkel geval zout of suiker aan toevoegen!
Ververs het water dagelijks en zorg ervoor dat de vogels er niet in kunnen baden door het schaaltje met gaasdraad af te dekken.

Tip: indien er sneeuw ligt hoeven we niet onmiddellijk drinkwater te voorzien!
Voor de kleintjes kan je steeds een voedersysteem met beschermende kooi voorzien zodat zij ongehinderd kunnen smullen van al het lekkers buiten het bereik van kraaien, kauwen, eksters en gaaien.

Tot slot kan je altijd zelf aan het werk door zelfvetblokken, voedercakes of mezenbollen te maken. Het enige wat we nodig hebben is ongezouten en ongebruikt vet (frituur- of rundsvet).  We smelten zo’n 250 gram vet en dat vermengen we met eender welke zadenmix, rozijnen, zonnebloempitten, gemalen pinda’s, meelwormen of broodkruimels.

Giet het geheel in een doorgesneden melkbrik of petfles en duw er net voor het stollen een stevig touwtje in! Snij nadien het brik of de fles weg en hang de vetvlok op een beschutte plaats, geniet ten volle van alle vogelpracht!

#4167

Auteur: Thomas Paelinck
Contentmanager - Tuinadvies
http://www.tuinadvies.be/tuin/145930/thomas-p