Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/vogels_voeren


https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 26 mei 2022

Vogels voeren en beloeren in de winter

Mag ik nu al vogels voederen? Eind november en de temperatuur nog zacht. Uiteraard mag je nu al vogels voederen!

Om te starten begint het voederen van vogels bij een goede natuurlijke najaarstuin. Dat wil zeggen: veel besdragende struiken die in de herfst rijpe vruchten dragen (bv. Gelderse roos Viburnum opulus, Dwergkornoelje Cornus canadensis, Kardinaalsmuts Euonymus europaeus, Europees krentenboompje Amelanchier ovalis) maar ook in een dik bladerpak in het plantsoen weten vogels zoals de merel en het roodborstje wel altijd iets te vinden en afgevallen fruit in de tuin is voor vele vogels een energierijk maal.

Strikt gezien hoef je vogels niet bij te voederen, hierbij toch enkele redenen om dit wel te doen:

Vogels hebben een hoge lichaamstemperatuur, zo'n 40 graden dus hoger dan die van ons! Om die temperatuur op peil te houden verbruiken ze tijdens de winter een pak energie dus hebben zij nood aan extra voeding. Op zeer korte dagen hun kostje bijeen scharrelen is niet zo vanzelfsprekend en zeker niet wanneer een dikke laag sneeuw onze tuinen siert.
Ook zijn de natuurlijke voedingsbronnen vandaag eerder schaars te noemen ten gevolge van verschillende factoren (steeds meer open ruimte wordt ingenomen door nieuwbouw, industrie en landbouw). Bovendien kende het noorden van Europa dit jaar een ongelooflijk slecht notenjaar waardoor reeds in oktober tal van hongerige koolmezen in ons land neerstreken. En ook bij ons viel het fruit- en notenseizoen behoorlijk tegen.

Strooi dus zeker dagelijks wat voeder op een sneeuwvrije beschutte plek op de grond. Vele vogels (vink, merel, zanglijster, roodborstje, winterkoning, spreeuw, heggenmus) zoeken hun voedsel vaak op de grond. Door verschillende voederplaatsen op verschillende niveaus aan te leggen verdeel je ook de concurrentiestrijd tussen de verschillende soorten onderling. Dit beperkt ook de vetes tussen grote en kleine vogels in de tuin. Een relatief kleine voedertafel met een dakje kan ook grote vogels weren omdat die er niet durven te landen. Er bestaan ook tal van silo's en voederkooien die onze kleine vogeltjes beschermen tegen kraaiachtigen, duiven en eekhoorns. Voeder dus op de grond, in de bomen (mezenbollen en pindanetjes) en op de voedertafel. Een voedertafel kan je natuurlijk gemakkelijk zelf maken.

Hou hierbij rekening met enkele belangrijke factoren:

  • Probeer het voeder droog te houden dus zorg voor aan afdakje, zo blijft het voeder ook vrij van sneeuw.
  • Zorg voor afwatering in de hoeken van de voedertafel.
  • Reinig de voedertafel regelmatig met heet water (Beschimmelde etensresten kunnen de vogels ernstig ziek maken, ze zijn verzwakt en dus kwetsbaar tijdens de winter! ook ziektekiemen verspreiden zich sneller in onhygiënische omstandigheden.)
  • Plaats de tafel minstens anderhalve meter boven de grond zodat katten er niet bij kunnen.
  • Je kan tot slot ook altijd een voedertafel kopen natuurlijk!

Eigenlijk kan je het gehele jaar door beperkt voederen. Enkel tijdens het broedseizoen moet je oppassen met vette voedingsstoffen zoals pinda's en vetbollen. Jonge zangvogels eten doorgaans insecten en kunnen die zware winterkost maar moeilijk verteren. Koop daarom aangepaste voeding per seizoen en voeder met mate.
's Winters voeder je best 's morgens en in de late namiddag. Een stevig ontbijt en een lekker vieruurtje voor het slapen gaan doet de vogels meer dan deugd. Voeder niet te overvloedig, zo vermijd je de komst van ongewenste gasten zoals muizen en ratten. Hoe meer divers het voedselaanbod (gewone zadenmix, zonnebloempitten, pinda's, meelwormen, negerzaad, fruit, brood, kaaskorstjes, vetbollen...), hoe meer vogelsoorten in je tuin!

Vergeet ook hun drinken niet, water is minstens even belangrijk als voedsel tijdens de winter. Veel vogels zoeken bij dooi water in plassen langs de weg, dit water bevat natuurlijk een zeer hoog zoutgehalte en is dan ook slecht voor onze gevederde vrienden. Zorg er dus voor dat er een vers waterschaaltje in de buurt van de voedertafel te vinden is, en voeg er zeker geen zout aan toe.

#3710Thomas Paelinck

Auteur: Thomas Paelinck
Contentmanager - Tuinadvies
http://www.tuinadvies.be/tuin/145930/thomas-p

Terug naar boven icoon