Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/vlinderweekend_natuurpunt_2017

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    woensdag 26 januari 2022

Vlinder mee met Natuurpunt VZW!

Natuurpunt is een onafhankelijke vrijwilligersvereniging die zorgt voor de bescherming van kwetsbare en bedreigde natuur in Vlaanderen.

Op 5 & 6 augustus 2017 is het zover: Het Grote Vlinderweekend. Doe mee en tel de vlinders in je tuin. Zo leer je de mooiste bezoekers van je tuin kennen. En kan Natuurpunt te weten komen welke vlinders het goed doen en welke het moeilijk hebben.

Het belang van determinatie

Het algemeen in kaart brengen van de soorten vlinders per gemeente is een belangrijk gegeven in ons land en bovendien een waardevolle barometer voor de biodiversiteit. 

Op onze site kun je een overzicht bekijken van de meest voorkomende vlinders in de tuin. Uiteraard kunnen er nog andere soorten in jouw tuin rondfladderen, neem hiervoor de insectengids of raadpleeg een expert via de website van natuurpunt.

Hoe tellen we vlinders

Loop een rondje door de tuin en noteer gedurende 15 minuten alle vlinders die je ziet. Kies een zonnig moment, want dan fladderen de vlinders het liefst rond. Kijk hoeveel vlinders van een bepaalde soort je tegelijkertijd ziet en noteer het grootste aantal, maar tel niet alles op. Zie je bijv. om 10u drie grote koolwitjes en om 10u15 vier exemplaren? Geef dan vier grote koolwitjes door in je telling. 

Zie je die dag andere vlinders ? Voeg de gegevens dan toe bij je telling van die dag. Tel je op een andere dag? Geef je vlinders dan door via een nieuwe telling.

Telling doorgeven

Vanaf zaterdag 5/08 tem zondag 6/08 kan je je telling ingeven via het online telformulier op de website van Natuurpunt. Geef je telling online in. Zo help je om de gegevens sneller te verwerken. En je spaart papier.

 

vlinderweekend natuurpunt

#5406

Bron: Natuurpunt