Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/vijverkalender_in_april

Tuinadvies

Toon alles uit: "Onderhoud"

Vijverkalender april: vijveronderhoud van maand tot maand

vijverkalender april

Als de werkzaamheden, zoals in maart zijn omschreven, nog niet zijn uitgevoerd, wordt het nu de hoogste tijd.

Dit is het moment om waterlelies aan te brengen en bestaande waterlelies van een nieuwe voedingsbodem te voorzien. Waterlelies hebben een duidelijke voorkeur voor kleihoudende grond en bloeien dan rijker en langer. Een mengsel van klei met commerciële vijveraarde is geschikt als plantsubstraat.

Moerasplanten kunt u nu vermeerderen en verpoten. Gebruik goede plantmanden met fijne gaatjes. Vaak is het ook zo dat er esthetische fouten gemaakt werden bij het beplanten. Het is dan nu het ogenblik om deze vergissingen goed te maken. U kan bijvoorbeeld minder snel groeiende planten plaatsen, de kleintjes vooraan plaatsen of de bloeiende planten kleur bij kleur zetten.

Eind april moet de filter en de pomp weer opgestart worden.

Filter en filtermedium:

Mechanisch filteren betekent dat we de resterende vuildeeltjes als het ware uit het water "zeven", zonder de waterstroom te belemmeren. De meest optimale mechanische filtering bekomt men door de combinatie van  Matala filtermatten en Clinopti Plus® filtermineraal. Matala filtermatten filteren van grof naar fijn en zijn bovendien drager van nuttige bacteriën. Clinopti Plus® filtermineraal zet de filtering voort door schadelijke deeltjes te adsorberen.

Ook bezinking is een vorm van mechanisch filteren, maar dan wat meer geëvolueerd. Zo bezinken zwaardere vuildeeltjes in het midden van een conische vortexkamer. In een vortex (ook cycloon genoemd) draait het met vuildeeltjes belaste water rond. Langs de buitenkant is de snelheid van het water hoog, terwijl deze in het midden laag is. De zware deeltjes komen in het midden terecht en slaan daar neer in een trechtervormige zone. Onderaan deze trechter is er bij goed uitgedachte filters, zoals de  Delta meerkamerfilters van Messner, een mogelijkheid om eenvoudig het vuil af te tappen d.m.v. een spoelkraan.

Matala filtermatten en Clinopti Plus® filtermineraal
Matala filtermatten en Clinopti Plus® filtermineraal

Niet alleen de planten beginnen goed te groeien, ook algengroei kan nu een probleem vormen. Een te sterke draadalgengroei remt de groei van zuurstofplanten. U kunt echter makkelijk draadalgen verwijderen met de vijverwieder.

Observeer de vissen goed en let op eventuele ziekteverschijnselen. Wanneer er plekken en zweren  te zien zijn, kan een badbehandeling met een medicijn nuttig zijn.
Bij een watertemperatuur boven de 12°C kan u de vissen naar behoefte voeren. Ze moeten immers weer op krachten komen na de winterperiode. Gebruik best hoogwaardig voer.

Producten die u deze maand kunt gebruiken bij het vijvergebeuren zijn:

  • Filters (Delta meerkamerfilters of compactere filters): Neem een kijkje op filters
  • Clinopti Plus voor filters of vijvermandjes te vullen: bekijk de filtermedia op Clinopti Plus
  • Een betrouwbare pomp is van groot belang, zeker in het voorjaar. Bekijk alle vijverpompen.
  • Vijverwieder: om eenvoudig draadalgen te verwijderen.

Waarom zijn goede filtermaterialen belangrijk?
Bekijk het antwoord van de vijverprofessor.


#3405

Bron: Helder Vijveren