Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/vijver_aanleg


https://www.tuinadvies.nl   /    maandag 23 mei 2022

Vijver aanleggen - Deel 2 : Hoe een vijver aanleggen?

Hoe een vijver aanleggen?
Als u een vijver gaat aanleggen, denk dan steeds goed na.
U moet u natuurlijk niet zomaar een gat in uw tuin graven, daar een stuk folie in gooien, vullen met water. Als u dan denkt dat u een vijver heeft, dan heb je het wel mis. Een vijver vergt dus een heel andere aanpak. U moet op voorhand namelijk over een aantal punten goed nadenken.
Hieronder volgen de meeste van die aandachtspunten met wat uitleg en het belang ervan om u daarbij te kunnen helpen.

  • Dat een vijver niet in de zon zou mogen liggen is een misvatting. Mijn ervaring leert het tegendeel: een vijver moet, bij voorkeur, 6 tot 8 uren zon per dag hebben. Mijn eigen vijver licht een volledige dag in de zon. De zuurstofplanten en de bacteriën, die de basis vormen van een vijver hebben zonlicht nodig. Vooral de zuurstofplanten, voor de assimilatie en groei. In een schaduwvijver groeien de zuurstofplanten veel minder goed. Ook vissen en amfibieën hebben graag veel zonnewarmte. Een kikker kan soms op een lelieblad gewoon zitten te zonnen.
     
  • Hebt u een plaats gekozen, houdt u er dan rekening mee of er soms geen bladverliezende bomen of struiken in de buurt van de vijver staan. Als in het najaar de bladeren afvallen, dan staat u misschien elke dag met uw schepnetje te vissen om de afgevallen bladeren uit de vijver te halen, tenzij u een net over de vijver spant. Dit heeft wel één nadeel, een vijvernet is weer niet mooi voor het oog. Vervelend voor u en bovendien nadelig en onrustig voor uw vijver en uw vissen. Als er dan nog bomen met giftige bladeren in de buurt van uw vijver hebt staan, dan zit je dus met een dubbel probleem. De bladeren van de eik dat loog bevat, wilg, gouden regen en alle notenbomen zijn giftig voor uw vissen. Verder is nog het nadeel van afvallend blad, dat op de bodem van uw vijver terechtkomt en gaat rotten. Dit proces zal de hoeveelheid voedsel en gasvorming in uw vijver doen toenemen. Hierdoor krijg je dan weer algengroei. Het is dus belangrijk, in het algemeen bladeren weg te vissen of te voorkomen.
     
  • Plaats uw vijver niet al te ver van uw woning. Veel mensen plannen een vijver ergens achter in een tuin. Deze mensen vertellen mij dan achteraf toch spijt te hebben dat de vijver niet dichter aan huis licht, ook al heb ik hen daar bij de planning van de vijver op attent gemaakt. Het is veel leuker om vanuit uw huis een goed zicht te hebben op uw vijver. U zal toch regelmatig even naar uw vijver moeten kijken als bv. een filtersysteem hebt dat onderhouden moet worden. Als u dan een flink stuk moet heen en weerlopen, dan kan dat op den duur storend werken.

Veel succes.

#206

Auteur: Eric Buedts

Terug naar boven icoon