Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/vijgen_vallen_af

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 25 juli 2021

Vijgen vallen vroegtijdig af. Wat kan de oorzaak zijn?

Al jaren heb ik in mijn tuin een prachtige vijgenboom staan, opgekweekt vanuit een scheutje dat uit een verre vakantie meekwam Nu heb ik al drie jaar prachtige vruchtjes in de lente, tot... ongeveer half juni - begin juli, dan vallen de 2 a 3 cm grote vijgen binnen de week ineens allemaal af. Rest me dan nog het vijgenblad om mijn garderobe aan te vullen.
Maar toch... is er geen manier om de vruchten aan de boom te houden tot ze rijp zijn, zet ik best een nieuwe boom in de buurt, of ?
 


De vijgen die van nature al sinds mensenheugenis in het Middellandse-Zeegebied groeien, hun bloemen worden bestoven door een zeer klein vijgenwespje. Tot op heden is het te koud in onze contreien zodat dit wespje hier niet kan overleven.
Vijgenwespen komen dus enkel voor in tropische en subtropische streken. De vijgenboom of vijg in het Middellandse-Zeegebied wordt bezocht en bestoven door de gewone vijgenwesp (Blastophaga psenes), die zich ontwikkelt uit eieren, gelegd in de bloemen van de wilde vijg ook geitenvijg genoemd.


gewone vijgenwespen op een vruchtje van de vijgenstruik

De vrouwelijke galwespjes worden nog in de vijg bevrucht door (vleugelloze) mannetjes, waarna zij de vijg verlaten. Bij het verlaten van de vijg moeten ze nog de mannelijke bloemen passeren die hun een portie stuifmeel meegeven. Op zoek naar bloemen voor het leggen van hun eieren kruipen ze door de smalle ingang van de fertiele vrouwelijke bloemen die ze bestuiven met het eerder meegekregen stuifmeel. De bouw van de vrouwelijke bloemen die tot vijgen kunnen uitgroeien belet echter dat de vijgenwespen er hun eieren in leggen.
Per jaar zijn er drie generaties van de galwesp en de vijgenstruiken bloeien eveneens drie keren per jaar.

De vijgenstruiken die hier in de tuincentra worden aangeboden zullen echter in ons klimaat wel eetbare vruchten vormen. De cultivars die men hier kan kopen zijn namelijk parthenocarpe soorten. Parthenocarp wil zeggen dat de planten vruchten ontwikkelen, zonder dat er een bevruchting aan te pas komt. Maagdelijke vruchtzetting is het synoniem die men gebruikt voor deze term. Een ander voordeel van deze maagdelijke of parthenocarpe vruchtzetting is dat deze variëteiten vrij zijn van pitten.


begin juli: afgevallen vijg van enkele cm groot


Doormidden gesneden


De uitgebloeide niet bestoven bloemen, waardoor de plant deze laat afvallen.

#1095

Auteur: Kurt Vossaert