menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    vrijdag 29 maart 2024

Ziektebeelden van Rhododendron

De Rhododendron valt eigenlijk onder de geslachtsnaam Azalea’s, waar je onderscheid kan maken tussen acht ondergeslachten. Hier komen zowel bladverliezende, als bladhoudende soorten voor.

Rhododendron

Rhododendron komt oorspronkelijk voor in China, en werd daar 2000 jaar geleden al opgekweekt in pot. In Europa komen slechts een beperkt aantal soorten voor. Een voorbeeld daarvan is  de Pontische rododendron (Rhododendron ponticum) die verwilderd is in noordwest Europa, ook in België en Nederland. 

  

Rhododendron

Rhododendron ponticum

Familie : Ericaceae

Bloeikleur: Lichtroze tot paars

Bloeimaand: Mei - juni

Bladkleur: Donkergroen, leerachtig

Hoogte: 2 – 4 of meer

Wintergroen: Wintergroen

Winterhardheid: Winterhard

Standplaats: Halfschaduw tot schaduw

PH bodem: Zure bodem, van 4.5 tot 5,5 is ideaal

Speciale kenmerken: Zowel het blad als de nectar zijn giftig. De struik bloeit als deze 10 jaar oud is.

Habitat: Natuurlijke habitat zijn (naald) bossen, vooral op zandige grond gedijen Rhodo’s in het algemeen zeer goed.

 

Hoe plant ik een Rhododendron aan ?

Om de juiste plaats voor Rhododendrons in onze tuin te bepalen, moeten we eerst bepalen hoe de natuurlijke groeivoorwaarden zijn. In dit verband is het noodzakelijk, een duidelijk verschil te maken tussen sterk groeiende, grootbloemige en kleinbloemige soorten met een dwerggroei. Terwijl we in het eerste geval met uitgesproken bosplanten te doen hebben, kunnen wij de dwergachtige Rhododendrons echter slechts tot hun recht laten komen door extra maatregelingen qua bodem, standplaats en voeding te nemen.

Eigen aan Rhodo's is een klein, oppervlakkig wortelgestel. komen van nature voor op zandige humusrijke, vochtige bosgrond, die in de winter goed waterdoorlatend is. Aangezien het een vrij gevoelig wortelgestel is, is het belangrijk om de plantput voldoende ruim te maken om daarna een geschikt plantsubstraat aan te brengen, specifiek voor Rhododendrons en Azalea's, een voorbeeld hiervan is blonde turf. Aangezien het bladhoudende struiken zijn, die het hele jaar door water verdampen, plant of verplant je het best in het voor- of najaar. Na het planten wordt aanmodderen sterk aangeraden. Aangezien deze planten na 10 jaar gemakkelijk 2m hoog als breed worden, plant je deze struiken best achteraan in de border, zodat je alsdusdanig een natuurlijke opbouw krijgt.

Voorkomende ziektebeelden van Rhodo’s

Blad:

Het blad kan aangetast worden door bladvlekkenziekte, Cercospora handelii, waardoor bij een ernstige aantasting bladvergeling en vroegtijdige bladval kan optreden. Op de boven- en onderkant van het blad ontstaan bruine tot zwarte onregelmatige vlekken waar soms een roodachtige rand omheen zit. De schimmelsporen worden gevormd in juli tot en met oktober en worden onder vochtige omstandigheden verspreid. De schimmel overwintert op afgestorven blad.

Een ander schadebeeld kan wraatschade zijn, vooral aan de randen van het blad. Veelal wordt dit veroorzaakt door de lapsnuitkever, die in de zomermaanden vooral 's nachts actief is. Echt veel schade kunnen ze niet toebrengen aan oudere planten, maar als men dit wil oplossen, kan men de onderste bladeren behandelen met lindaan. 

Bladvlekkenziekte
Bladeren aangetast door bladvlekkenziekte, Cercospora handelii

Knoppen:

Rhododendrons vormen elk jaar veel bloemknoppen. Maar vervolgens verdroogt minstens de helft ervan en wordt zwart. Dit komt in de meeste gevallen door een cicade die ’s zomers hun eitjes in de schubben van de knoppen leggen, waardoor er een schadelijke schimmel wordt overgebracht. Deze schimmel zorgt voor de afsterving van de bloemknoppen en is niet of zeer moeilijk te bestrijden. De cicade die zorgt voor dit probleem is wel te bestrijden. Van april tot juni zie je aan de onderkant van de bladeren op muggen lijkende larven. Besproei die met een insecticide op pyrethrumbasis en herhaal de behandeling elke tien dagen tot half augustus. Eveneens kun je dit middel gebruiken voor de Rhododendron-wittevlieg en azalea - wittevlieg. Dit zijn kleine, witte motachtige insectjes die in de zomer in grote getallen op de onderkant van het blad kunnen voorkomen. Deze diertjes scheiden een kleverige substantie af, die de groei van zwarte schimmel, roetdauw, bevorderen.

Opmerking, de compacte soort Rhododendron yakushimanum lijkt immuun te zijn voor deze besmetting. Vermoedelijk omdat deze soort van nature dicht behaarde knoppen bezit, waardoor de cicade hier moeilijker eitjes kan afzetten

Hoe onderhoud ik een Rhododendron?

Deze struik vraagt niet om een specifieke snoei, maar er kan gerust vormsnoei toegepast worden mocht deze te groot worden. Meestal is het omgekeerd, en wil men zo vlug mogelijk een bepaalde hoogte bereiken, voor diverse redenen, bijvoorbeeld privacy.

Tip: je kan de groei van de plant bevorderen door de zaaddozen die zich vormen na de bloei, uit te knijpen. Dit kan gemakkelijk door de knop tussen duim en wijsvinger vast te nemen en een draaiende beweging te maken. Hierdoor spendeert de plant geen energie aan zaadvorming, maar wordt alles op de groei gericht.

#3942
Terug naar boven icoon