Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/vervelende_vogels

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 26 juni 2022

Vervelende vogels

Vogels zijn voor velen een bron van overlast waarop zelden gepaste oplossingen worden gevonden. Geluidsoverlast, vogelpoep, leeggevreten fruitbomen en prachtige siervissen die zomaar verdwijnen.

Volgende tips en maatregelen kunnen deze nefaste onderwerpen een klein beetje uit de weg helpen.
Vogels die van nature in het wild voorkomen worden vaak beschermd zoals in de wetgeving beschreven:

  • Vogels die van nature in het wild voorkomen mogen niet worden gevangen, gedood of verwond tenzij anders beschreven in het  jachtdecreet.
  • Vogels die van nature in het wild voorkomen, dienen ongestoord van hun natuurlijke habitat te kunnen genieten.
  • Het is bij wet verboden reeds gemaakte nesten of holen van in het wild voorkomende vogels te beschadigen of weg te nemen.
  • In het wild voorkomende vogelsoorten mogen niet opgesloten of verhandeld worden.

zingende kraai  vervelende vogelpoep

Vooral de grootsten onder onze zangvogels durven wel eens voor geluidsoverlast zorgen. Ik denk aan kraaien, kauwen en eksters. Probeer in de buurt van uw woning nestgelegenheid en voedselbronnen te beperken door schouwen en spleten en kieren voldoende stevig af te dichten en weggegooide etensresten te beperken of te bewaren in afgesloten containers.

vogelpoep op autoVogelpoep kan dikwijls schade veroorzaken aan voertuigen of terrastegels. Probeer daarom zo weinig mogelijk onder grote bomen te parkeren. Onder aanwezige nesten in een schuur of garage (veelal boerenzwaluwnesten) kan je een plankje installeren of een laagje zand strooien om vogelpoep op te vangen of te absorberen. Vogelpoep verwijder je het best van tegels met heet water en een goede schuurborstels. Door middel van afweerpinnen kan je vermijden dat vogels uitrusten op dakranden, dakgoten of vensterbanken.

Raamstickers op grote ramen voorkomen het feit dat vogels er tegenaan vliegen met een dode vogel en een vuil, soms zelf gebarsten raam, als gevolg. Ook ramen die spiegelen kunnen voor overlast zorgen. In het broedseizoen zullen vogels concurrenten uit hun territorium trachten te verjagen en dikwijls herkennen ze deze in hun eigen spiegelbeeld. En niet reflecterende strook ter hoogte van de vensterbank kan dit probleem oplossen.

reiger eet koiReigers zijn meesters in het vangen van vis. Door de vijverrand dicht te beplanten heeft de reiger het moeilijker om tot bij het water te komen. Een vijvernet of het spannen van tal van dunne draadjes kunnen beide goede oplossingen zijn. Verder bestaan er tal van verjagers op basis van ultrasoon geluid of op basis van automatische geactiveerde waterstralen.

De meeste vogels houden van fruit en indien je afrijpend fruit niet bescherm maak je geen schijn van kans. Bij laag fruit zoals bessen en frambozen is het plaatsen van een fruitkooi de beste en gemakkelijkste keuze. Er zijn zelf modellen beschikbaar waar je doorheen kan lopen om te oogsten. Voor groter fruit zijn er afzonderlijke fruithoezen te verkrijgen die per vrucht worden aangebracht. Ook beschermende netten en vogelafwerende toestellen worden vaak toegepast om het afrijpende fruit te beschermen.

#4489Thomas Paelinck

Auteur: Thomas Paelinck
Contentmanager - Tuinadvies
http://www.tuinadvies.be/tuin/145930/thomas-p

Terug naar boven icoon