Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/verticaal_tuinieren

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 26 september 2021

Verticaal tuinieren: Maak zelf een groene wand voor de leefkamer

Sedert Patrick Blanc in Parijs uitpakte met zijn 880 m2 begroeide muren op het Musée du Quai Branly, werd ‘verticaal tuinieren’ misschien wel de grootste vernieuwing van de laatste jaren in de wereld van de groenvoorziening.

verticaal tuinieren Musée du Quai Branly
Musée du Quai Branly - Bekend door het verticaal tuinieren

groenwanden Floreade te Venlo
Floreade te Venlo

verticaal tuineren Floreade te Venlo

Het ging niet langer om klimplanten of hangpotten, in welke vorm ook aan de muur, maar om volledig met planten begroeide wanden. Hij was één van de pioniers daarvan met een gepatenteerd systeem waarbij planten groeien tussen een soort dik en rotvrij vilt dat gespannen wordt op een metalen frame. Dit wordt vochtig gehouden met een bevloeiingssysteem waarbij plantenvoeding aan het water wordt toegevoegd. Na filtering wordt het water opnieuw gebruikt.

Ook in interieurs werd er mee geëxperimenteerd en met succes. Er verschenen grote prestigieuze en kunstzinnige projecten in luchthavens, hotels, openbare gebouwen en kantoren. De voordelen werden weldra duidelijk. Niet alleen om esthetische redenen kiest men voor groenwanden. De vele planten creëren een aangenamere en rustgevende leef- en werkomgeving. Groene muren werken geluidsdempend, luchtzuiverend en vochtregulerend.

eigen experiment met verticaal tuinieren
Mijn eigen experiment: pas aangeplant

Er kwamen meer firma’s die zich hierin specialiseerden, zij het met weer andere technologie. Ook voor de huiskamer kan men tegenwoordig reeds zo’n kant-en-klare en reeds ingelijste plantenschilderijen kopen en een keuken met een kruidentuintje op de muur waarvan men maar te plukken heeft, is al een tijd geen utopie meer.

Maatwerk blijft natuurlijk betrekkelijk duur als ik de richtprijzen van 400 tot 600 €/m2 lees en wij amateur-tuiniers willen ook wel graag eens de uitdaging aan gaan om zelf zoiets te maken. Een eerste vereiste is wel dat men een doe-het-zelf-mentaliteit moet hebben en een grote kennis van- of interesse voor planten.

Volg de verschillende stappen in mijn eigen experiment:

  1. Inleiding naar het verticaal tuinieren
  2. Opbouwen en klaarmaken voor het verticaal tuinieren
  3. De plantenkeuze
  4. Onderhoud van de groenwand
  5. Bevloeiing & vochtregeling
  6. Kostprijs van verticaal tuinieren
#3624

Auteur: Joël De Coster
www.tuinadvies.be/tuin/132411/jdcoster