Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/vergeten_groenten_deel_1

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 17 juni 2021

Vergeten groenten deel 1

Dat we nog steeds niet voldoende fruit en groenten eten, is jammer genoeg nog altijd een feit. Dat we in onze streken kieskeurig zijn als het om voedsel gaat, is eveneens een feit. Dat we graag tafelen en aan die tafel ook graag veel variatie zien, staat eveneens geboekstaafd als 'historisch erfgoed'.

Neem nu de vergeten groenten. Een verzamelnaam voor groentesoorten die een generatie of twee terug bijna dagelijkse kost waren, maar beetje bij beetje 'vergeten' werden. De wereld werd groter, er werd meer geëxperimenteerd, de voorkeur ging van zoet naar zoeter, de fusiekeuken was in opmars...  En al deed men bij tijd en wijle nostalgisch als het om 'grootmoeders' keuken ging, er waren weinig consumenten die nog vertrouwd waren met warmoes, postelein, aardpeer, rode biet, pastinaak of een raap.

Maar tijden zijn als slingers: ze keren altijd terug naar hun oorsprong. En daarom staan vandaag, als enorm gezonde en boeiende variatie, de vergeten groenten op het menu.

Een hutsepot van vergeten groenten

restaurant Noma in DenemarkenDe grote chefs vandaag zijn gebeten op wat het seizoen dichtbij huis voortbrengt. Creativiteit met randvoorwaarden.
Noma (Denemarken) is al een paar jaar the place to be voor gastronomen gezien het als beste restaurant ter wereld wordt uitgeroepen. Het uithangbord van deze eettempel is precies een keuken bestaande uit zeer lokale producten.

De Flemish Foodies doen hier precies hetzelfde. Zoeken naar uitdagingen met datgene wat vandaag groeit en bloeit, op een paar kilometer van je deur. De voordelen zijn enorm: vaak een aparte smaak, een ander uitzicht, sterk seizoensgebonden dus nieuw in het nieuwe seizoen, dichtbij huis geteeld en dus ecologisch als het gaat om transport, meestal een product dat het goed doet zelfs met een niet zo rijke bodem en ook niet zo duur.

Met andere woorden: vergeten groenten zijn een anti-crisisproduct. Goed voor de weerstand, goed voor de portemonnee, goed voor de smulpapen onder ons. Iedereen tevreden!
En dus komen de vergeten groenten in trek. Je krijgt zelfs trek in vergeten groenten als je denkt aan hutsepot, pastinaakcurry, espuma van rode biet, gebakken zalm op een bedje met rapen.
Tijd voor een vernieuwde kennismaking met de vergeten groenten!

Ken je deze straffe snaak?

Pastinaak is in onze contreien ouder dan de aardappel. Deze crèmekleurige ranke wortel was populair bij de gewone man. Deze wintergroente is familie van de meer bekende oranje wortel maar is zoeter van smaak en ook wat zachter van samenstelling.
Zeker een pastinaak die wat vrieskou meemaakte, wordt zachter van smaak. Hoe 'jonger', hoe straffer. Opvallend is de kruidige anijsachtige smaak van de rauwe pastinaak.

De pastinaak bevat heel wat voedingswaarde: het is een vezelrijke groente, rijk aan koolhydraten, ijzer, vitamine C. Het caloriegehalte bedraagt 53 kcal/100 g.

Bij aankoop is de pastinaak altijd vrij van scheuren, voelt hard aan en bezit een mooie kegelvorm. maakt een selectie op grootte, want een te grote pastinaak bezit vaak een te vezelige, houterige structuur waardoor de groente moeilijk rauw kan worden gegeten.
Voor het gebruik worden de uiteinden afgesneden. Je kan de pastinaak reinigen zoals je met gewone wortels doet: ofwel schrobben ofwel fijn schillen.
Een verse pastinaak bewaart niet zo lang en wordt vlug slap. Bewaar de groente maximaal 3 of 4 dagen in de groentelade van de koelkast, in een geperforeerde plastieken zak.

Aan tafel past pastinaak vaak!

Met de pastinaak kun je alle kanten uit. Bakken, stoven, stomen, frituren of verwerken in rauwkostslaatjes. Voor de soep kun je uit de voeten met de grotere exemplaren. Voor het bakken ben je dan weer iets gemakkelijker af met de rankere broertjes.

En dus vind je zonder problemen gerechten met pastinaak voor een winters soepje, een hutsepot met pit, een lekkere vleesstoofschotel, een pittig rauwkostslaatje. Zelfs tijdens de feestdagen kan pastinaak een hoofdzaak worden. Waarom geen kruidige pastinaakkoekjes bij het aperitief, een pastinaakcurry met scampi's als een van de gangen en een pastinaakcrumble als dessert?
En voor de lange weekenddagen met het kleine volkje thuis kan het maken van pastinaakchips een gezonde en gezellige bezigheid worden.

Lees hier meer weetjes over pastinaak.
Lees het vervolg van dit artikel op vergeten groenten deel 2: bieten en rapen

#3694

Bron: Flandria