menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 28 maart 2024

Vergeten groenten: crosne, knolcapucien, postelein

Het is al een tijdje een trend om te zoeken naar “vergeten groenten”. Meer en meer zijn deze oude groenten terug op de markt, als zaad of als planten. Hieronder doen we enkele interessante vergeten groenten uit de doeken, om zelf te telen.

Crosne

Deze groente dankt zijn naam aan de plaats waar het voor de eerste keer in Europa werd geteeld. Dat was het Franse dorpje Crosne. Crosne is ook nog gekend onder de naam Japanse andoorn.
Heel erg beroemd zal crosne eigenlijk nooit worden, aangezien het probleem is om ze helemaal schoon te maken. Er blijven wel altijd vuile zwarte vlekjes aan, maar toch zie je ze steeds meer en in hippe restaurants opduiken.

Zin gekregen om zelf ook wat crosne te eten? Je kan crosne koken, bakken, frituren of roosteren. Verwacht je aan een smaak die lijkt op aardappelen en noten. Echter schillen zal niet lukken, maar als je ze dan toch wil kuisen, probeer ze dan met grof zout op te wrijven. Dan laat het vel rond deze vergeten groente los.

Knolcapucien

Knolcapucien kan verwerkt worden als groente, gekookt worden in een stoofpotje of in hutspot. Deze wortels smaken scherp en mosterdachtig en zijn daarom beter niet rauw te eten.
Eet je ze toch rauw, probeer ze dan te versnipperen tussen een salade voor wat extra pit. Roerbakken lukt ook prima.

De knollen zien er gek en geribbeld uit en kunnen ook tal van kleuren aannemen. Echter de plant die boven de grond te zien is, is een unieke verschijning.

Ook in de gewone tuin – los van de bedoeling tot consumptie – kan deze sterk klimmende plant zijn pracht tentoonstellen. De plant wordt ongeveer 2 meter hoog, dus hij moet wel opgebonden worden.

Postelein

Postelein is vanaf mei tot oktober verkrijgbaar in de handel, deze vergeten groente kan worden gekookt of gestoofd met boter voor een bechamelsaus. Postelein kan ook als salade met stukjes appel of rauw in de hutspot. Je kan het roerbakken met gember of knoflook of als een garnering op een lekker broodje gebruiken.
De verfijnde, toch ietwat scherpe tot licht zure smaak past in veel verschillende gerechten.
In postelein zijn er 2 soorten: zomerpostelein en winterpostelein: winterpostelein is een vrij teer plantje dat ruitvormige bladeren heeft. De zomervariant is wat forser en de stengels en blaadjes zijn veel vleziger.
Te veel postelein is niet OK, het bevat een grote hoeveelheid oxaalzuur dat de kalk uit het lichaam onttrekt. Aangeraden wordt om maximaal 1 keer per week postelein te eten.

#3930
Terug naar boven icoon