Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/vensterbankgroenten_kinderen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    vrijdag 26 februari 2021

Groenten voor kinderen die snel resultaat laten zien, kun je zaaien op de vensterbank.

Groenten op de vensterbank.

Kinderen en tuinieren, het gaat niet altijd goed samen. Zelf de allerkleinsten worden tegenwoordig verwend met snelle computerspelletjes, flitsende reclame en drukke televisieprogramma's. Om ze voor planten of de tuin te boeien moet het dan ook snel en liefst meteen gaan.

Leg maar eens uit dat in de winter niks gezaaid kan worden, dat het na het zaaien 3 maand duurt voor er iets bloeit of je iets kan oogsten en dat er niet genoeg zon was om hun inspanningen met wat resultaat te belonen. Wil je toch iets uitproberen dan kun je al deze problemen omzeilen door iets te kweken op de vensterbank.

Het kweken van eetbare zaailingen is niets nieuw en tuinkers is nog steeds populair bij kinderen. Het is natuurlijk prachtig om te zien dat er tussen zaaien en oogst amper een week tijd zit. Voldoende tijd om ook in de korte herfst-, winter- of voorjaarsvakantie op enkele dagen iets te kunnen zaaien en oogsten.  

Veel zon komt er niet aan te pas, ook de donkerste dagen leveren voldoende licht voor je oogst en je kunt jaarrond starten. Een goede oplossing dus voor eerder genoemde problemen en een prima reden om maar meteen te starten.


Teken een vlinder op een papier en knip deze uit, zodat je dan in de uitgeknipte vlindervorm kan zaaien. 

Grond.

Groenten kweken op de vensterbank tijdens de winter is helemaal niet moeilijk. Basis voor zaailingen op de vensterbank is grond. Een laagje tuingrond, potgrond, turf of bij gebrek aan dat alles een dubbelgevouwen laagje keukenrol is voldoende om te starten. Als schaaltje gebruik je een bord of schoteltje, maar het kan ook in de kleine schuimplastic schoteltjes die je vaak bij voorverpakte groenten vindt.

Een dun laagje grond van 1 cm volstaat, enkele laagjes papieren huishouddoek houden voldoende vocht vast. Klaar, tijd om te zaaien. Er is stilaan een meer verscheiden keuze aan kiemgroenten. Naast het klassieke en makkelijke tuinkers, kun je ook met mosterd of rucola  werken. Laat je niet afschrikken maar experimenteer met radijsjes, (rode) kool of rode biet om wat smaak – en kleurvariatie te bekomen. Kijk even bij het ondertussen uitgebreide assortiment aan kiemzaden om inspiratie op te doen. Ze kunnen vrijwel allemaal als jonge zaailingen gekweekt en gegeten worden.

Ook met doperwten en sla kun je aan de slag. Gebruik je grond, dan kun je de zaden tussen twee dunne laagjes grond zaaien (een halve cm grond, zaden er op en weer een laagje grond), op het huishoudpapier zaai je er gewoon bovenop.


Deksel erop en de tuinkers kan groeien in de miniserre.
TIP: Deze serre was oorspronkelijk de verpakking van een gebraden kip.

Water.

De moeilijkste fase is het water geven. Kleuters zijn altijd geneigd om te veel water te gieten. Eventueel maak je onderaan je schaaltje enkele gaatjes en zet je nog een onderschotel zodat het teveel aan water weg kan lopen. Maar wanneer je voorzichtig giet, lukt het wel in een gesloten schaal. 

De eerste twee à drie dagen kun je alles nog even afdekken met wat transparante folie om een soort van miniserre te maken en een snelle en gelijkmatige kieming te verkrijgen. Van zodra de zaden kiemen kun je dat verwijderen om op twee tot drie dagen alles te zien groeien en enkele dagen later te kunnen oogsten.

#1204

Auteur: Andre Rombaut