Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/veldsla_gerechten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    vrijdag 10 april 2020

Les Geschiedenis: geen veldslag maar wel veldsla!

Les Geschiedenis: geen veldslag maar wel veldsla!

 

Veldsla is een evergreen in onze keuken. Deze op het eerste zicht bescheiden groente, bevat een bom aan omega-3–vetzuren. De gezonde eigenschappen van deze vetzuren worden terecht geprezen. Goed voor hart- en bloedvaten, goed voor de cognitieve functies. Honderd gram veldsla bevat 0.24 gram van het ALA-vetzuur. (ALA staat voor alfa-linoleen en is een essentieel vetzuur van plantaardige oorsprong.)
Vergeleken met spinazie (0.13 gram), broccoli en waterkers (0.02 gram) is dit echt wel een indrukwekkende score. Enkel postelein bevat nog meer omega-3-vetzuren (0.30 gram). Dankzij de zachte smaak van veldsla in combinatie met het frisse groen, vormt dit product een ideale aanvulling van onze dagelijkse portie omega-3-vetzuren, een portie die veel mensen nauwelijks halen. De nationale Gezondheidsraad doet dan ook de aanbeveling om meer van dergelijke vetzuren te consumeren. Maar daarmee is de kous niet af. Want veldsla bevat ook zeer veel vitamine C, ijzer en caroteen. Wie ’s winters regelmatig veldsla op het menu plaatst, zorgt goed voor zichzelf. Want precies deze elementen houden ons immuunsysteem in prima conditie. Een uitstekende en lekkere bescherming tegen virale of andere infecties!

Veldsla laat zich graag combineren met o.a. makreel, kabeljauw, geroosterde kip, pecanoten, olijfolie, dille, walnoten, mozzarella, arak (distillaat van palmwijn)…

Avocadosalade met krab en veldsla
Ingrediënten voor 1 persoon:

4 Flandria-champignons
het sap van ½ citroen
1 Flandria-tomaat
1 avocado
een handvol Flandria-veldsla
1 klein blikje krab
Voor de vinaigrette: 1 theelepel mosterd, 1 eetlepel slaolie, 1 koffielepel citroensap, peper, zout, enkele druppels tabasco.

Snijd de champignons in dunne plakjes en besprenkel ze met wat citroensap tegen het verkleuren. Pel de tomaat, snijd ze in vieren, verwijder de pitjes en snijd het vruchtvlees in stukjes. Snijd de avocado doormidden, verwijder de pit en hol de twee helften voorzichtig uit zonder de pel te beschadigen. Snijd het vruchtvlees in kleine stukjes en besprenkel ze met citroensap. Spoel de veldsla, zwier ze droog en haal de blaadjes van elkaar. Meng het uitgelekte krabvlees met de champignonplakjes en de stukjes tomaat en avocado. Vul de avocadohelften met dit mengsel. Vul de bodem van een bord met de veldsla en schik er de gevulde avocadohelften op. Meng alle ingrediënten van de vinaigrette en giet ze over de salade.

Omelet met prei, aardappelen en veldsla
Ingrediënten voor 1 persoon:

1 aardappel
1 stengel Flandriaprei
1 kleine ui
1 groot ei
1 eetlepel magere melk
1 koffielepel boter
1 pakje Flandria-veldsla
peper en zout

Snijd de geschilde aardappel in blokjes. Maak de prei schoon en snijd ze in reepjes (gebruik ook een deel van het loof). Snijd de ui in ringen. Laat de aardappel, de prei en de ui elk apart gedurende 5 minuten blancheren in gezouten water. Klop het ei op met de melk. Verhit de boter in een pan met een antiaanbaklaag en bak er de omelet in. Zodra de omelet begint te stollen, leg je er de aardappelen en de groenten op. Laat nog even bakken en kruid met peper en zout. Spoel de veldsla, zwier ze droog, haal de blaadjes van elkaar en serveer ze met de omelet.

#2661

Bron: Lava