Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/vaste_plant

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    maandag 14 juni 2021

Vaste planten in de tuin

Er zijn plantengeslachten met zoveel soorten en kweekvormen dat de keuze bijna eindeloos lijkt. Het wordt een compleet feest als er ook nog eens een heel scala aan bloemkleuren en groeivormen van beschikbaar is. Dat komt vooral voor bij de vaste planten.

Met de geslachten die we hierna noemen kunt u zich helemaal uitleven in eindeloze bordercombinaties met ongekende variatie in kleurnuances, bladvormen en texturen. Zoekt u net dat iets andere tintje, een bepaalde kleurexpressie of wilt u met de kleurenwaaier in de hand uw tuin kunnen componeren, dan kunt u zich met deze planten helemaal uitleven.


Geraffineerd gevarieerd

Sommige plantengeslachten zijn genetisch zo vol mogelijkheden gebleken dat kwekers er naar hartenlust mee konden experimenteren. Met fantastische resultaten die de wereld een beetje mooier maken. Ga bv. eens op ontdekkingsreis in de volgende geslachten:

Astilbe. Deze pluimspirea’s, die graag wat vochtig staan, vormen zo’n groot gezelschap dat ze wel moesten worden ondergebracht in grote groepen als de Arendsii’s (forse planten met brede bloempluimen van wit tot rood), de Crispa Groep (kleuters, ca.15 cm hoog), de Japonica Groep met meer piramidale bloeiwijzen, de Thunbergii Groep (minstens 100 cm hoge, majesteitelijke planten met sierlijk overhangende pluimen) en even sierlijk, maar fijner in de Simplicifolia Groep. Kies uit bloei van voorzomer tot ver in de herfst, verbaas u over de eindeloze tintvariatie en bladverschillen die er zijn.

Bij Campanula is het net zo’n verhaal. Maar hierbij gaat het om klokjesbloemen en lopen de kleuren van paars, blauw en indigo tot roze en zuiverwit. Ze zijn er kruipend (C. portenschlagiana) tot bijna 2 m hoog (C. lactiflora), met hangende klokjes (C. takesimana) of klokjes in kluwens (C. glomerata) tot wijd openstaande massa’s kelken die hele planten overdekken (karpatenklokje, C. carpatica). Een ongekende, vertederende weelde.


C. portenschlagiana

De majestueuze riddersporen (Delphinium) hoeven we alleen maar te noemen om u de soms meer dan manshoge, geweldige bloemtrossen met hun rijke kleuren voor ogen te toveren (bv. de forse planten uit de Pacific Giant Groep en de fijnere uit de Cultorum Groep). Maar er zijn ook dwergen (D. grandiflorum) die maar 30 cm hoog worden. Keuze te over!


Delphinium - ridderspoor

Ook ooievaarsbekken (Geranium) zijn er in enorme verscheidenheid. De bloemkleuren variëren van roze tot violet en warm blauw, uiteraard ook wit. Hoogtes lopen van 5 cm tot bijna 100 cm. Het zijn ijzersterke, karaktervolle planten


Geranium

Van de eendagsbloemen (Hemerocallis) bestaan van ca. 20 soorten meer dan duizend cultivars in pastelkleuren tot felle tinten. Alleen blauw komt niet voor. Ze produceren maandenlang een eindeloos lijkende stroom bloemen.


daglelie / Hemerocallis

Hartlelies (Hosta) zijn in lila, roze en wit bloeiende bladplanten met pollen uiterst gevarieerd loof in alle tinten groen, geel, roomwit, grijs en blauw en combinaties daarvan. Imposante planten voor uiteenlopende standplaatsen.


Hosta

Iris is zelfs verkozen tot Plant van het Jaar 2006. Dat zegt ook alles over de ongekende veelzijdigheid van deze bloeiende juwelen met hun schitterende kleuren en bloemvormen.

Pioenen (pioenrozen; Paeonia) in alle soorten maken altijd grote indruk met hun enorme, gevulde witte, roze of rode bloemen, vaak met prachtig gele bossen meeldraden.

Ook de veelzijdige, zeer rijk bloeiende vlambloemen (Phlox) moet u absoluut gaan ontdekken: een ongekende variatie in groeivormen en bloemkleuren!

Alle genoemde plantengroepen stellen eigen eisen qua verzorging. Daar zijn geen algemene regels voor te geven. Let op de hoeveelheid zon, de bodemeisen en de waterbehoefte. Vaste planten vragen over het algemeen weinig onderhoud. Soms is steun nodig.

Tuintips voor mei
Het gras groeit hard; regelmatig maaien! Groene aanslag op hout en steen verwijderen. Hagen knippen. Vroegbloeiende heesters snoeien. Winterheide snoeien. Klimplanten aanbinden. Waterlelies planten en vijver verzorgen. Eenjarigen en kuipplanten kunt u vanaf half mei veilig buiten zetten.

#591