Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/varia_bloemenzuil

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 25 februari 2021

Maken van een surfinia bloemenzuil, een toren van bloemen

Het maken van een bloeiende zuil met surfinia

Surfinia’s of hangpetunia’s zijn populaire éénjarige hangplanten die veelvuldig worden gebruikt in terraspotten, bloembakken en hanging-baskets. Ze bestaan in vele kleuren; wit, crèmekleurig, lichtblauw, blauw, roze, paars en donkerpaars. Er komen reeds vormen voor die overvloedig bloeien met kleine bloemen  (million-bells). Sommige variëteiten verspreiden zelfs een zoete geur.

EEN TIP OM EENS UIT TE PROBEREN: 
SURFINIA IN ZUILVORM.

BENODIGDHEDEN 

  • een pot of sierpot met een minimum diameter van 33 cm. (15 literpot)
  • enkele bakstenen om onderaan in de pot te leggen
  • een geplastificeerde afsluitingsdraad (ongeveer 1 m. hoog en 1 m. breed)
  • een ijzerkniptang
  • Terra Cottem korrels, potgrond, organische meststof of osmocote meststof
  • 4 hangpetunia’s; kleur naar keuze
  • een rol vershoudfolie

 

WERKWIJZE

1.POTGROND

Meng de potgrond (15 l) met ongeveer twee maatbekertjes TerraCottem, dit is een bodemverbeteringsmiddel (soort watervasthoudende gel), waardoor je slechts de helft moet watergeven. Ook de meststoffen kan je op voorhand met de potgrond mengen.

 2.STENEN

De reden waarom ik enkele bakstenen onderaan in de pot leg is om te vermijden dat de Surfiniazuil bij hevige wind zou omverwaaien. Deze stenen verzwaren de pot, zodat het al flink hard moet waaien opdat de bloementoren tegen de vlakte zou gaan. 

  

3. PLANTEN

Het inplanten van de Surfinia’s (hangpetunia’s) gebeurt in het midden van de pot, de langste takken naar buiten gericht. Let er zeker op dat er een gietrand is van een tweetal centimeter. Druk de potgrond lichtjes aan. 

  

4. DRAAD

Koppel de afsluitingsdraad aan elkaar, meet vooraf even of je de draad kan plaatsen tussen de Surfinia’s (hangpetunia’s) en de potrand. Indien gewenst kan je de draad recht of kegelvormig aan elkaar maken. Duw de draad langzaam een tiental cm. in de pot, let hierbij goed op dat je de buitenste takjes van de planten niet beschadigt. 

 

5. VERSHOUDFOLIE

Vlecht de langste scheutjes naar de binnenkant van de draad. Start onderaan met het omwikkelen van de draad met vershoudfolie. Let erop dat je een drietal cm.
boven de potrand start. Stop met het rondwikkelen van de folie bovenaan de draad. 

 

Deze bloemenzuil kan je reeds maken vanaf half april.
Zet de pot nog een drie tot vier weken binnen, op een plaats met veel licht en uiteraard vorstvrij. Geef regelmatig water. 

Het wonder van deze zuil is dat normaal een Surfinia een hangplant is. Nu de plant als het ware gevangen zit binnen de draad groeit de plant naar boven toe.
Als je merkt dat de zuil onderaan volgroeid is kan je geleidelijk de folie, in stroken, verwijderen met een schaar of een mes. De hangpetunia’s groeien nu naar buiten en de draad wordt onzichtbaar.

Ik kan je verzekeren dat deze Surfiniazuil een echte zomerse blikvanger wordt. Indien je de planten goed verzorgt, bloeien ze zeker tot half oktober (of langer).

PLANTPERIODE
Reeds vanaf half april zijn deze prachtige planten in pot verkrijgbaar in de handel. Vanaf half mei kunnen eigenlijk alle eenjarigen naar buiten. Het gevaar voor vorstschade is dan meestal geweken; na de ijsheiligen.

WATERBEHOEFTE
Tijdens warme zomerdagen hebben Surfinia’s (hangpetunia’s) dagelijks water nodig. Geef echter niet te overvloedig water, anders rotten de wortels
van de planten. 

BEMESTEN
Indien je regelmatig deze planten bijbemest, hetzij met een vloeibare meststof, hetzij met een organische fijnkorrelige meststof, deze werkt doorgaans langer,
zullen deze planten je belonen met een overweldigende groei en bloemenpracht.

ONDERHOUD
Let er op de uitgebloeide bloemen regelmatig te verwijderen. Indiende bladeren geel worden; bijbemesten. Indien er een witte “waas” op de blaadjes
komt is dat waarschijnlijk meeldauw.
Gebruik dan een beschermingsmiddel om deze schimmel te bestrijden. Soms kunnen de bladluizen de jonge scheuten aanvallen. Besproei de planten met een zacht insectenmiddel om ze te verwijderen. Indien de hangplanten te lang worden, mag je ze eens insnoeien en ze nadien bijbemesten zodat je verjongde
groeikracht krijgt bij je planten. 

Alvast veel groei- en bloeigenot toegewenst!

#304

Auteur: Piet Van den Broecke