Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/valentijn_eenpersoonsgerechten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 28 oktober 2021

Valentijn eenpersoonsgerechten

Lekker én gezond: Valentijn eenpersoonsgerechten voor vrolijke singles 

Ook singles hebben recht op culinaire verwennerij!
Al deze recepten zijn bedacht voor één persoon. 

Multicolor met bleekselderij, ham, kaas en balsamicovinaigrette

Ingrediënten voor 1 persoon: 1 Multicolorsla van Flandria, 2 stengels Flandriableekselderij, 1 dikke plak gekookte ham, 1 stuk Parmezaanse kaas (of andere zeer harde kaas), 2 gedroogde abrikozen, 2 eetlepels Flandria scheutjes (bijvoorbeeld van sangoradijs of daikon).

Voor de vinaigrette: 2 eetlepels fijne slaolie, 1 eetlepel balsamicoazijn, 1 geperst teentje knoflook, peper en zout. 

Knip ruim de helft van de blaadjes van de Multicolor van de wortelkluit. Spoel ze en schud of draai ze droog. Bedek een groot bord met de blaadjes.

Snijd de bleekselderij in kleine stukjes. Snijd de ham in blokjes en meng ze met de bleekselderij.

Haal met een kaasschaaf of een mandoline flinterdunne plakjes van de kaas. Snijd de abrikozen in heel kleine blokjes.

Meng alle ingrediënten voor de vinaigrette.

Schep het ham-bleekselderijmengsel op het midden van de slabodem en schik er plakjes kaas en blokjes abrikoos omheen. Overgiet met de vinaigrette en versier met de scheutjes.

 

Minibloemkool met een surprise

Ingrediënten voor 1 persoon: 1 minibloemkool van Flandria, 1 witloofstronk van Flandria, 1 Flandriaprei, zout.

Voor de vulling: 1 Flandriatomaat, 50 gepelde grijze garnalen, 2 eetlepels mayonaise, 2 eetlepels magere yoghurt, 1 stengel groene selderij van Flandria, peper en zout. 

Verwijder de buitenste bladeren van de minibloemkool, maar laat ze verder heel. Blancheer de minibloemkool in haar geheel in gezouten water gedurende 10 minuten. Spoel ze dan meteen af onder de koudwaterkraan en laat ze uitlekken.

Maak een holte in de bovenkant van de minibloemkool door een deel van het vruchtvlees weg te snijden. Let er wel op dat de kool niet uit elkaar valt. Snijd het uitgeholde vruchtvlees fijn. 

Snijd de bittere kern uit de witloofstronk en snijd het witloof in zeer fijne snippers. Maak de prei schoon en snijd ze in flinterdunne slierten. Spoel ze en dep ze droog.

Dompel de tomaat 15 seconden in kokend heet water om ze gemakkelijk te kunnen pellen. Snijd de tomaat in vieren, verwijder de pitjes en snijd het vruchtvlees in blokjes.

Meng de tomatenblokjes met de stukjes bloemkool, de snippers witloof, de garnalen, de mayonaise en de yoghurt. Kruid met peper en zout en met het fijngehakte blad van de groene selderij.

Vul de holte in de minibloemkool met deze vulling. Laat de preislierten 3 minuten frituren tot ze op knapperig en goudgeel stro lijken. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Versier de bovenkant van de minibloemkool losjes met de gefrituurde prei. Geef de rest van de vulling er apart als saus bij.
 

Koud-warme zalmsalade met minikomkommer

Ingrediënten voor 1 persoon: 2 Flandriaminikomkommers, 1 Flandriatomaat, 1 teentje knoflook, 1 aardappel, 100 g gerookte zalm, 1 eetlepel pijnappelpitten, peper, zout, olijfolie.

Snijd de minikomkommers overlangs in heel dunne plakjes.

Dompel de tomaat 15 seconden in kokend heet water om ze gemakkelijk te kunnen pellen. Snijd de tomaat in vieren, verwijder de pitjes en snijd het vruchtvlees in blokjes. Meng ze met het geperste knoflookteentje.

Snijd de geschilde aardappel in dikke plakken. Laat ze 5 minuten blancheren in gezouten water en dan uitlekken. Dep ze droog, strijk ze aan weerszijden in met olijfolie en kruid met peper zout. Laat ze aan elke kant 3 minuten roosteren onder de warme ovengrill. Draai ze in de helft van de roostertijd een halve slag om zodat u een ruitjespatroon krijgt.

Snijd de gerookte zalm in reepjes. Schik een laagje komkommerplakjes op het bord. Kruid ze met peper en zout en overgiet ze met een streepje olijfolie. Schik er de reepjes gerookte zalm op en daarbovenop nog een laagje komkommerplakjes. Leg er de geroosterde aardappelplakken omheen. Garneer met de blokjes tomaat en de pijnappelpitten.

 

Pikante preilinten met kalkoen

Ingrediënten voor 1 persoon: 1 Flandriaprei, 6 Cherryprunella’s van Flandria, 1 kalkoenlapje, 50 g wokmie, 1 eetlepel olijfolie, 1 theelepel cayennepeper, 1 stukje verse gember, peper en zout, 1 eetlepel sesamolie.

Snijd de worteltjes en de helft van het loof van de preistengel weg. Snijd de preistengel dan verder in lange, fijne repen. Spoel ze en dep ze droog.

Snijd de Cherryprunella’s doormidden, snijd het kalkoenlapje in dunne plakjes.

Verhit de olijfolie in een wokpan tot ze begint te walmen. Voeg de preirepen toe en roerbak ze gedurende 3 minuten. Schep ze uit de pan.

Leg vervolgens de plakjes kalkoen in de pan en roerbak ze 1 minuut.Voeg de prei weer toe en roer. Voeg vervolgens de wokmie en 1,5 dl warm water toe. Laat alles nog 3 minuten bakken terwijl u goed blijft roeren.

Kruid met de cayennepeper, de geraspte gember, peper en zout. Meng goed.

Roer de halve tomaatjes en de sesamolie onder de bereiding, laat nog even al roerend bakken en dien meteen op.

#892