Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/uithollen_pompoen_halloween_bloemstuk


https://www.tuinadvies.nl   /    woensdag 18 mei 2022

Modern bloemstuk rond Halloween

POMPOEN EEN TIKKELTJE ANDERS

Pompoen verwerken in bloemschikken is al een tijdje in. Dit stuk laat zien dat je pompoen ook op een andere wijze kan verwerken, dan het klassiek opvullen met bloemen. De klassieke opvulling past misschien beter in een romantisch decor, deze kun je zeker ook in een modern fo strakker decor gebruiken.

Welke bloemschikmaterialen heb je nodig op het bloemstuk te maken?

 • Verschillende takken van groene Cornus (zo recht mogelijke)
 • Een 30-tal oranje lampionnetjes van de Physalis of lampionplant
 • Platmos
 • Een snoeischaar
 • Koudlijm
 • Klei (doodgewone klei)
 • Vertplantjes: Sempervivum
 • Een grote lepel
 • Een groot goed snijdend mes
 • Een pompoen van ongeveer 25 a 30 cm diameter (liefst zo plat mogelijk onderaan, anders plaats je er een stukje karton onder om het geheel horizontaal te krijgen, niet zichtbaar natuurlijk)
 • aluminiumfolie

Uitleg bij het maken van het bloemstuk:

Je snijdt met het grote mes bovenaan een schijf (een hoed) van je pompoen, zo recht mogelijk.

Haal je pompoen uit met een grote lepel tot hij helemaal leeg is, maar let op dat de schil onderaan noch aan de zijkanten geschonden is.

Leg een vel aluminiumfolie in je uitgeholde pompoen

Vul hierop je pompoen met klei, tot 2 cm van de rand. Zorg er voor dat je de rand mooi houdt, hij blijft zichtbaar.

Knip nu je groene Cornus op ongeveer dezelfde lengte en ontdoe de takken van die fijne zijtakjes.
Steek de takken met de dikste kant in de klei, verdeel ze over de volledige oppervlakte op ongeveer dezelfde afstand van elkaar.

Leg nu platmos tussen de takken.

Sluit de pompoen bovenaan af met de schijf die je er van gesneden hebt. Zorg dat die schijf horizontaal is en dat je takken mooi recht staan tussen bovenste (deksel) en onderste gedeelte van de pompoen.
Zet vetplantjes op tandenstokers

Wil je ze later nog in volle grond of in pot wil gebruiken, leg ze dan gewoon zo op je mos en hou ze vochtig. Zorg er voor dat de oranje snijrand mooi zichtbaar blijft.
Verwerk de oranje lampionnetjes tussen de takken op verschillende hoogten. Je kunt er een paar klemmen tussen de takken, maar de rest moet je met koudlijm aan de takken lijmen. Je doet een beetje Oasis koudlijm aan een zijkant van een lampion, laat het even liggen om het lijm een beetje te laten drogen en dan houd je het tegen de tak. Na een tijdje kleeft het mooi aan de tak.

Tips en weetjes:

Een pompoen op deze manier opgevuld, heeft een zekere houdbaarheid. Heb je een plaats in je tuin met een afdak, kan het daar heel lang blijven omdat de pompoen die geopend is minder tegen regen kan.

Open gesneden pompoen is natuurlijk een materiaal dat een beetje kan vocht afgeven. Als je in bloemschikken een pompoen als recipiënt gebruikt, kun je om je mooie kasten te beschermen, de pompoen ook op een schaal leggen. Doe er dan wat kleine takjes Cornus naast. Zo breekt opnieuw het oranje met datzelfde groen er naast. Je kunt de pompoen zowel op een strakke als op een klassieke schaal leggen.

Hou je niet direct van lampionnetjes, kun je ook bloemen werken en die vb in bloembuisje in je klei steken. Ga dan voor oranje bloemen, vb oranje rozen die je op verschillende hoogten verwerkt. Lange en kortere rozen. Het voordeel van die gelijmde lampionnetjes is dat ze minder snel verwelken.

#1727
Terug naar boven icoon