Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/turdus_philomelos_-_de_lijsteren_zijnsmidse

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    maandag 2 augustus 2021

Turdus, de lijster en zijn smidse… over natuurlijke slakkenbestrijding.

Het zit er weer aan te komen. Na een zachte winter verwacht ik een voorjaar vol slakken die in al hun traagheid onze zaailingen en ons vers plantgoed op een snel tempo verorberen.  Je kan ze geen ongelijk geven maar leuk is uiteraard anders dus moeten we op zoek naar oplossingen. Enerzijds kan je ze gaan bestrijden met tal van slakkenwerende producten en korrels, anderzijds kan je de oplossingen ook gewoon naar de tuin lokken.

lijsters slaan slakken kapotEgels bijvoorbeeld zijn verzot op slakken en ook kikkers en padden lusten er geregeld ééntje. Maar er is nog een slakkenliefhebber die van een rustige tuinen houdt en met rustig bedoel ik dan: vrij van katten en mogelijke roofvogels zoals onze sperwer. De zanglijster (Turdus philomelos) is een eerder bescheiden, ietwat schuchtere, zangvogel uit de familie van de lijsterachtigen zoals de merel, de koperwiek en de kramvogel. Het is een mooie bruine vogel met een opvallend gespikkelde bleke borst en een geweldige stem.  Ze zijn iets kleiner dan de merel en houden van dichte, bij voorkeur vochtige bossen met els en es. Door het verdwijnen van deze natuurlijke habitats zijn het uiteraard ook heerlijke tuinvrienden door hun verdragende warme zangnoten en omwille van hun smidse.

In tuinen met de zanglijster als vaste bezoeker zie je dat de vogels steeds bij dezelfde vaste steen slakkenhuisjes breken door ze tegen het verharde oppervlak of ‘smidse’ te slaan waarna het weke deel van de slak naar binnen wordt gewerkt.
Het verhaal wil dat er ooit een zingende smid bestond die zijn zoon Turdus had gedoopt. Elke werkdag opnieuw weerklonken de liederen doorheen de smederij op de ritmische tonen van de hamer die het aambeeld raakte. Turdus met de engelenstem, die meehielp in de smidse,  kreeg al gauw de baard in de keel en werd een jongeman met een warm en helder stemgeluid. Hij moest en zou, naar een oude jongensdroom van zijn vader, een wereldberoemd zanger worden…Het probleem was echter dat de jonge Turdus geen maat kon houden en ook liedjesteksten kon hij jammer genoeg niet onthouden.
Tot wanhoop van zijn ouders, die poging na poging merkten dat de jongen dan toch zijn hele leven in de smederij zou slijten, klom Turdus ’s ochtendvroeg hoog in de boom waar hij uit volle borst, eigenwijs buiten de maat, zijn lied bleef zingen. Dit deed hij dag na dag, buiten het bereik van zijn ouders, om uiteindelijk nooit meer uit de boomtoppen te komen. Door het leven in de bomen, veranderde Turdus in een vogel…

zanglijster of Turdus philomelos

Nog steeds zingt de zanglijster zijn lied hoog in de boomtop bij het eerste ochtendgloren. De steeds terugkerende liedjes zijn nooit hetzelfde  en worden soms twee, soms drie of wel vijf keer herhaald tot in de late uurtjes. In een korte pauze lijkt Turdus wel te denken aan zijn leven in de smederij of is hij de maat even kwijt.

Vind je dus een hoopje lege en gebroken slakkenhuisjes naast een steen in de tuin…dan is Turdus beslist bij je op bezoek geweest. Lok deze mooie zangvogel met aangepaste vogelvoeding en fruit en hij helpt je dit voorjaar mee om de huisjesslakken te bestrijden. Bovendien zorgt de zanglijster voor wondermooie, steeds veranderende refreinen nog voor de zon opkomt tot diep in de nacht.

#5045

Auteur: Thomas Paelinck
Contentmanager - Tuinadvies
http://www.tuinadvies.be/tuin/145930/thomas-p