menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 18 april 2024

Tuintips voor senioren

Tuinieren stopt niet op je vijfenzestigste, ook niet als je minder mobiel bent, niet veel kracht meer hebt of een beperkte mobiliteit. Net zoals je je huis op een bepaald moment herinricht naar levenslang wonen, kun je ook je tuin perfect aanpassen aan de oudere dag.

Softgrip & lichtgewicht

lichtgewicht snoeigereedschapStap over op tuinmateriaal met lange stelen, dan hoef je je niet zo te bukken, en investeer in licht en ergonomisch gerei. Wil je nog graag zelf snoeien in je tuin maar kun je, door bijvoorbeeld artritis, nog moeilijk gewoon tuingereedschap comfortabel vasthouden, kies dan voor softgrips, en lichtgewicht (carbon) snoeischaren en takkenscharen met hefboomeffect. Sleur niet meer met emmers of tassen vol onkruid maar gebruik voortaan een tuinkarretje op wieltjes.

Nooit meer bukken

Verhoogde plantenbakken brengen de planten naar jou toe, in plaats van dat jij je moet bukken. Je kunt er groenten, kruiden of bloemen in kwijt. Zorg dat er rond de bakken genoeg plaats is om (desnoods met een rolstoel) te manoeuvreren. Tuinieren op hoogte vergt minder werk: er komt weinig onkruid in de bakken, en slakken kruipen er minder makkelijk in. Planten in bakken en potten moet je in de zomer wel regelmatig water geven en bemesten. Investeer in een automatisch watergeefsysteem met vochtvoelers; je hebt tal van heel betaalbare systemen. Mediterrane kruiden als salie, rozemarijn, oregano en tijm kunnen wel goed tegen de droogte.

verhoogde kweekbakken voor seniorenvriendelijk tuinieren


Geen gewied meer

Verklein je gazon, of investeer in een robotmaaier, die het gazon voor jou onderhoudt. Kies in de siertuin voor planten die gemakkelijk groeien, met weinig onderhoud en die geen last hebben van een fikse winter, een natte lente of een droge zomer. Koop je planten liever al in een maatje meer, dan is je tuin snel gevuld en blijft er minder blote aarde over, waar onkruid zich zou kunnen nestelen. Bedek de rest van de bodem met een dikke laag mulch, houtsnippers, schors, hennep of cacaodoppen. Leg eerst een ecologische anti-onkruiddoek uit kokosvezel, jute, vlas of afbreekbaar geotextiel, zo maakt onkruid nog amper kans.

Moestuin? Jazeker!

Wil je graag nog een moestuin, richt die dan zo functioneel mogelijk in. Maak de moestuinbedden maximum 1 meter breed, zo kun je er van beide kanten gemakkelijk aan, zonder je al te zeer te moeten bukken. Leg er verharde paden van minstens 50 centimeter tussen zodat je genoeg manoeuvreerruimte hebt. Wil je graag nog wat fruit, plant dan een haag van geleide fruitbomen: daarvan hangen de appels en peren al op plukhoogte, en hoef je niet meer de ladder op. Koop meteen volwassen, voorgeleide bomen, dan heb je er instant plezier aan. 

Tuintips voor senioren

Weg met treden

tuinaanleg voor seniorenWerk treden tussen je huis en de tuin weg met een helling; een hellingsgraad van 15 graden is ideaal. Laat er een praktische reling aanzetten. Maak de paden 1,60 meter breed, zodat je er later, wanneer je eventueel minder goed te been bent, met een wandelstok, een looprekje, een begeleider of in een rolstoel makkelijk over kunt.

Zo vlak mogelijk

Zorg dat de paden egaal zijn, en sluit elk risico op struikelen uit. Vervang kasseien, onregelmatige klinkers en grind door grote, ruwe natuurtegels of betontegels met fijne, effen voegen, of een volledig (niet gepolierd) betonpad. Zo'n verharding vergt ook weinig onderhoud, omdat er amper onkruid of mos tussen groeit. Vermijd gladde gepolierde beton of keramische tegels. Laat een goede buitenverlichting installeren, die verhoogt de zichtbaarheid wanneer je in de tuin komt, alsook het veiligheidsgevoel.

Tuinieren op leeftijd levert niets dan voordelen op: het houdt je lichaam fit en gezond, en je geest alert. Ouderen die in hun tuin actief blijven, lopen ook veel minder snel naar de dokter.

Blijf dus vooral tuinieren!

#5027Laurence Machiels

Auteur: Laurence Machiels
Groenjournalist

Terug naar boven icoon