Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/tuintips_voor_de_maand_oktober


https://www.tuinadvies.nl   /    woensdag 18 mei 2022

Tuintips voor de maand oktober

Rozengal
Ken jij dit rare ding?
De rozengal is een echte rariteit, die je alleen op (meestal wilde) rozen vindt. Als je hem opensnijdt, vind je er de restjes van het galwespje, die er z’n eitjes in legt. De hele zomer lang, tot de volgende lente, groeien er rupjes in. Zo’n gal kan niet veel kwaad – laat ze staan en serveer het raadsel aan je tuingasten.

Harken
Hou je gazon in de gaten!
Voor je het weet, ligt het bedolven onder een dik pak bladeren. Wij harken liever elk vrij moment een beetje, dan in één keer aan die reuzenklus te moeten beginnen. Heb je een groot gazon, ga dan met een bladzuiger of blazer aan de slag. Of maai je gazon: de mengeling van grasmaaisel en bladeren is excellent compostvoer.

Eerste vorst
Ben jij ook zo verrast door de vorst?
Onze pompoenen en courgettes schrokken zich een hoedje deze week. Haal ze nu zo snel mogelijk naar binnen en verwerk meteen de vruchten die aangetast door de kou. Let op voor je rode bietjes en knolselder; ook die zijn behoorlijk vorstgevoelig. Gooi er preventief een dik pak bladeren overheen of rooi ze en bewaar ze in een bak met turf of zand, in de kelder.

Muizen
Een muis, da’s altijd een beetje schrikken.
Met de kou in aantocht, zijn muizen (en helaas ook ratten) op zoek naar een warm overwinteringsplekje. Bij ons kozen ze het tuinhuis uit. Hoe diervriendelijk we ook zijn, van zo’n logeergasten houden we niet. Gelukkig bestaan er milieuvriendelijke korrels, die wel muizen en ratten treffen maar niet de muizenetende dieren als uilen en katten.

 

#3339I love my garden

Bron: I love my garden
www.ilovemygarden.be

Terug naar boven icoon