Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/tuinreis_naar_madeira2

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 1 augustus 2021

Een tuinreis naar Madeira deel 2/3

Het’ Bloemeneiland’ of ‘ Drijvende Tuin in de Atlantische Oceaan’ wordt het vaak genoemd en dat is allerminst overdreven. Dankzij het milde klimaat dat er heerst, voelen planten van over de hele wereld, er zich thuis. (Deel 2 / 3)

Andere tuinen rond Funchal
Een tuin waarvan o.a. het veelkleurig bloementapijt al ontelbaar veel keren werd afgebeeld op posters en reisbrochures, is de Botanische tuin.  Deze tuin van 8 ha, gelegen rond een negentiende-eeuws landhuis ligt op een berghelling, 200 à 300 meter boven de zeespiegel en 3 km buiten het stadscentrum.  Hij werd aangelegd in de jaren ’60 en bevat zowat 3000 soorten planten en plantenvariëten, mooi gelabeld en gegroepeerd, niet alleen per soort, herkomst of per thema, maar ook uit een esthetisch oogpunt.

Er is een grote gevarieerde palmen- en Cyca’s verzameling en ook opvallend veel cactussen en succulente planten.
Andere groepen zijn dan weer de streekeigen vegetatie, medicinale planten, tropische landbouwgewassen en
-fruitsoorten of de aromatische kruiden.
Kortom, een tuin waar iedere plantenliefhebber gerust een paar uren zal in rond struinen en bij een later bezoek aan de stad, steeds weer zal naar terug keren. Meteen ook een goede leerschool voor de plantenherkenners op Digituin … .
De toegangsprijs bedraagt 5 €. Om er te geraken neemt men best de lijnbussen of een taxi. Vanaf hier bestaat er ook een kabelbaanverbinding naar de Tropische Paleistuin van Monte, nog een paar kilometer verder en nog wat hoger gelegen.
Deze twee tuinen zijn ook goed samen op één dag te doen.

Een greep uit de boeiende plantenverzameling:
Een greep uit de boeiende plantenverzameling: ……..Sobralia macrantha, Solandra maxima, Bauhinia, Ochna serrulata, Crinum asiaticum, Cassia didymobotrya, Begonia Nitida, Strelitzia nicolai

Voor de echte liefhebbers is er dicht bij de ingang van de Botanische tuin ook nog de Jardim Orquidea.
Dit is de demonstratietuin van de orchideeënkwekerij van de Oostenrijkse familie Pregetter. De kassen hebben zeker betere tijden gekend maar de plantenrijkdom maakt veel goed. Er is ook een terrasje waar men onder het genot van een stukje taart of een drankje kan genieten van … al weer een prachtig uitzicht over Funchal. De toegangsprijs 5 €pp. Vind ik in verhouding tot de Botanische tuin vrij duur.
Er zijn nog wel meer orchideeënkwekerijen te bezoeken in Funchal, o.a. de Quinta do Boa Vista in de rua Lombo. Ook hier zou de toegangsprijs nogal aanzienlijk zijn.

In de Jardim Orquidea
In de Jardim Orquidea

De Tropische tuinen in Monte

Deze bijna sprookjesachtige en op het Verre Oosten geïnspireerde tuin moet men echt bezocht hebben.
Tussen reusachtige bomen en via schaduwrijke smalle kiezelpaadjes, steile trappen, stapstenen, roodgelakte bruggetjes en langs ruisende watervallen daalt men langzaam af naar de centrale vijver en de koivijvers. Onderweg komt men voorbij aan allerlei curiositeiten die de laatste eigenaar van het landgoed ooit meebracht van verre reizen. In kleurrijke paviljoentjes bevinden er zich tentoonstellingen van Afrikaanse sculpturen of mineralen. Muren met antieke azuleo’s beelden de geschiedenis uit van Portugal.
Voor de struiklaag onder de hoge bomen werd vaak gebruik gemaakt van Camelia’s, Dycksonia’s, Rhododendrons en Hydrangea’s met dan weer vlakken met lagere varensoorten, Ophiopogon en Clivia Nobilis als bodembedekking.
De paden lopen in een wijde boog om het landhuis en doorkruisen zo de palmvarenverzameling (70 soorten) of de orchideeëntuin waar vooral Cymbidiums en Phaphiopedilums trapsgewijs opgesteld staan op lange etagères.
Pagodes, Boedhabeelden, stenen lantaarns en beelden van draken maken er in het midden van de tuin absoluut een Japanse tuin van.
Er is ook hier weer een tuincafé met een terras waar men het glaasje Madeirawijn dat in de toegangsprijs is begrepen, kan gaan bestellen. En daar past ook wel weer een taartje bij natuurlijk.
Van daar loopt het rechte pad naar de uitgang door een aangeplant stukje (inheems) laurierbos.
Nu kan men een tobogan (soort mandslee) nemen om naar beneden te glijden, of weer de kabellift. Voor die mensen raad ik ook nog aan van vanaf de ingang van de lift ook nog eens even snel naar beneden te wandelen, tot bij de begraafplaats. Zelfs dat is een bloemenzee … .

De tropische tuinen in Monte
De tropische tuinen in Monte

Nog een andere tuin die wij bezochten in Funchal is de tuin Jardins do Quinta do Lago.
Dit landhuis uit de vroege achttiende eeuw is nu een luxehotel. De 2,5 ha grote tuin met wel 500 soorten planten, waarvan veel bomen nog uit die tijd dateren, is waarschijnlijk enkel in groep en niet individueel te bezoeken, tenzij men er logeert natuurlijk … . De rijke beplanting en de oude zeldzame bomen, de prieeltjes met uitzicht over de stad, de formele waterpartij, het hotel zelf met het perfect geschoren gazon er omheen tot en met de ober die ons al opwacht met geblonken glaasjes en een vaatje Madeirawijn, alles straalt hier nog de grandeur uit van in de tijd dat alleen de erg rijken zich hier konden laten verwennen. Of misschien is dat nog wel zo.

Jardins Quinta do Lago
Jardins Quinta do Lago

Het jaarlijkse bloemenfeest (In 2014 van 1 tot 7 mei)
Wie het geluk heeft Madeira in het begin van mei te kunnen bezoeken zal ook daar ongetwijfeld van genieten.
Reeds dagen vooraf maakt Funchal zich op voor het feest. Schoolkinderen maken met bloemen een ‘muur van de hoop’. De kraampjes voor de bloemenmarkt worden al opgesteld en versierd. De voornaamste pleintjes en straten krijgen bloementapijten. Allerlei kunstenaars en ambachtslui tonen hun kunnen in een grote tentoonstellingstent voor de kathedraal en er is ook een bloemenwedstrijd.  Er wordt gemusiceerd in de straten en volksdansers geven er al eens een optreden. Het hoogtepunt van het feest is op de zondag beslist de twee uur durende bloemenstoet met bebloemde praalwagens en ca 2000 dansers in kleurige klederdrachten waarvoor de duizenden toeschouwers zich staan te verdringen of flink betalen voor een zitje op één van de tribunes.

Kosten noch moeite worden gespaard om de stad te versieren
Kosten noch moeite worden gespaard om de stad te versieren

Tuinreis naar Madeira (1/3) - Tuinreis naar Madeira (2/3) - Tuinreis naar Madeira (3/3)

#4208

Auteur: Joël De Coster
www.tuinadvies.be/tuin/132411/jdcoster