Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/tuinreis_naar_lissabon_deel5

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 21 september 2021

Tuinreis naar Lissabon deel 5

Lees het eerste deel van deze tuinreis naar Lissabon.

De omgeving van Lissabon: rijk aan paleizen, parken en natuur.

 

Tussen Lissabon en de Atlantische kust ligt het mooie stadje Sintra, midden de Serra de Sintra, een gebergte met toppen tot 500 m. De oceaanwind zorgt hier voor een iets koeler en vochtiger microklimaat en de beboste heuvels zijn dan ook vaak in nevels gehuld, zeker in de voormiddag wanneer de zon nog op krachten moet komen. Dit zorgt ervoor dat Sintra veel groener en aangenamer is dan veel andere delen van het land. Daardoor aangetrokken verbleven de Koninklijke families eeuwenlang in de zomer in deze streek en in hun kielzog de rijke adel en kapitaalkrachtigen.

Er werden villa’s, kastelen en paleizen opgetrokken, met meestal grote en mooie parken en tuinen eromheen. Als het kan laat ik het interieur van al die bouwwerken meestal links liggen en probeer ik een flinke wandeling te maken in de parken en de omliggende heuvels. Ik schat dat men wel een hele week nodig heeft om al deze schatten aan architectuur en tuinarchitectuur te gaan bewonderen. Ik bezocht er ook nog maar enkele.

Palacio da Pena

Dit kasteel heeft op mij de meeste aantrekkingskracht. Door zijn mengelmoes aan neo-bouwstijlen, Moors, gotiek, barok, manuelijns, … , de ligging op een heuveltop en zijn kleurrijke verschijning, lijkt het wel een sprookjeskasteel. Men ziet het al van ver en toch is het nog een hele klim, vanaf de toegangspoort van het domein, tot aan het kasteel zelf. Het is omringd met een beplanting die zowat alles omvat van wat wij hier aan kuipplanten kennen: Yucca’s, Draceana’s, Geranium madurense, Agapanthussen, Phormium’s, Clivia’s, Lantana’s, Dicksonia’s, Bromelia’s, ... Het staat er allemaal.

Palacio de Pena
Het Palacio da Pena in een mix van veel bouwstijlen ligt in een heuvelachtig park van 200 ha

Wie nog meer plaatsen wil bezoeken op een dag moet zich beperken tot slechts een deeltje van het 200 ha grote park. Ik maak de afdaling naar een reeks vijvers die ontstonden dankzij de afdamming van een beekje en eindig mijn wandeling aan de moestuin van het kasteel. De heuvels onderweg liggen bezaaid met reusachtige zwerfkeien en de vegetatielaag tussen de bomen, bestaat afwisselend uit varens of een blauwe deken van bloeiende Vinca major. Een brug, een onverwacht mooi uitzicht, een prieel of een partij bloeiende Camelia’s of Azalea’s houden de wandeling boeiend.

Palacio de Pena
Wandelend door het park van het Palacio da Pena

Wie echter vaste plantenborders verwacht of strak geschoren gazons komt bedrogen uit. Noch het klimaat noch de rotsige bodem zijn er echt geschikt voor? Enkel in de tuin van de quinta de Monserrate, een prachtige villa met een Oosters uitzicht, die enkele kilometer daar vandaan ligt, vindt men dat wel, maar de laatste twee opeenvolgende eigenaars waren dan ook Engelsen.

Het Castelo dos Mouros

Voor wie de tijd heeft, is een wandeling naar de Moorse burcht, het Castelo dos Mouros zeker ook een aanrader. Deze versterking werd reeds in de achtste eeuw gebouwd door de Moren die zich hier kwamen vestigen. In de twaalfde eeuw werd het veroverd door de christelijke legers. Gelegen op 450 m hoogte is het een hele klim ernaar toe maar het landschap en de uitzichten onderweg langs het zigzaggende, beboste pad zijn grandioos. Men ziet de kleurrijke gebouwen van het stadje met o.a. de dominerende Koninklijke residentie, het Palacio Nacional de Sintra met zijn grote schoorstenen, steeds kleiner worden. Eens boven, heeft men bij helder weer, vanaf de gekanteelde muren en torens, uitzicht op de eerste hoogbouw van Lissabon en aan de andere zijde ontwaart men de oceaan.

moorse burcht, Palacio Real en quinta de
Monserrate

De moorse burcht Palacio Real in het stadcentrum De quinta de Monserrate

Sintra bezoeken vanuit Lissabon kan heel vlot met de trein. Opgestapt in het station Rossio staat men er in een half uurtje. Om veel stappen te sparen, neemt men vanaf het station in Sintra dan de bus of een taxi. Er zijn ook nogal wat organisaties die aan schappelijke prijzen, daguitstappen aanbieden met minibusjes naar toeristisch interessante plaatsen zoals Cascais, Sintra of de Serra de Arrabida. Wij kozen voor deze mogelijkheid en waren tevreden over de service en de (meertalige) gids.

Lees deel 6 van deze tuinreis naar Lissabon.

#3784

Auteur: Joël De Coster
www.tuinadvies.be/tuin/132411/jdcoster