Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/tuinreis_naar_lissabon_deel4

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 26 september 2021

Tuinreis naar Lissabon deel 4

Lees het eerste deel van deze tuinreis naar Lissabon.

Tuinslenteren combineren met een shoppingdag

 

Om zelf niet oververzadigd te raken door enkel maar tuinbezoeken en om voor wat afwisseling te zorgen voor mijn reisgezelschap moet er zeker ook wel voor andere dingen aandacht zijn, zoals winkelen bijvoorbeeld. Hadden we al eens rond geneusd in de vele antiekwinkeltjes, de klassieke souvenirs gekocht (fadomuziek,sardienen in blik of azuleo’s) of eens binnengelopen in de soms piepkleine kruidenierswinkeltjes in de wijken Bairro Alto of Chiado, dan komt nu het grotere werk.

We kiezen daarvoor het nieuwe winkelcentrum Vasco da Gama uit, gelegen op het Parque das Naçoes, het voormalig expo-terrein van de wereldtentoonstelling in ’98. Dit 60 ha grote park ligt bij het gloednieuwe en futuristisch uitziende station Oriënte, een flink eind buiten het stadscentrum en we nemen dus weer de metro.

Het winkelcentrum met zijn 200 winkels, restaurants en enkele terrassen met uitzicht op het park valt goed mee maar is eigenlijk ook maar een drogreden om eens te gaan kijken naar de modernste architectuur en naar wat de landschapsarchitecten hebben gecreëerd om daarbij te passen. 60 ha is veel en daarom maken we eerst een verkennende zweefvlucht met de kabelbaan die ons, hoog boven de oevers van de Taag, naar de andere kant brengt.

Alvaro Siza Vieira
De moderne architectuur van de wereldtentoonstelling. Hier het Portugees paviljoen van arch. Alvaro Siza Vieira (betonnen dakoverspanning 65 m!) en het paviljoen van de oceanen (het grootste zeeaquarium in Europa)

de tuinen in het Parque Naçoes
Een impressie van de tuinen in het Parque Naçoes: afwisselend heel strakke ontwerpen met landschappelijke gedeelten

Van daar lopen we weer terug, zigzaggend tussen de mooie tuinen, vol exotische, vooral droogte resistente planten waarvan het soms lijkt alsof ze er niet 15 maar al 50 jaar staan: Verscheidene soorten palmen, Yucca’s, Dracena’s, bamboepartijen, Phormiums, … met kruipende rozemarijn, Santolina, Phlomis fruticosa of Festuca glauca als bodembedekkers. Niets om thuis ook uit te proberen in ons regenland, maar mooi om naar te kijken en een mooie vormgeving blijft iets universeels.

Een veel terugkomend thema in de tuinen is ‘water’: waterpartijen, fonteinen in allerlei vormen; waterbekkens met golfslag, educatieve waterspelen voor kinderen, … tot ook het grootste oceanarium van Europa. Er is geen mogelijkheid om zich daar te vervelen dus.

Parque Naçoes
Het thema water komt overal terug doorheen het hele park

Een ritje met ‘Den 28’
Wie naar Lissabon afreist moet toch minstens één maal met een trammetje van Lijn 28 gereden hebben. Die overladen, puffende, kriepende tramstelletjes, uit het begin van de vorige eeuw, meemaken die langzaam de steile hellingen op zwoegen en dan bijna met een zucht van verlichting weer snelheid halen als het bergaf gaat, zijn al een attractie op zich. Hun traject doorkruist grote delen van de stad. Voor de anderhalve Euro voor het ticket kan men zich geen beter sight-seeing-voertuig wensen.

‘Den 28’ gaat onder andere naar Alfama, een wijk waarvan men zeker eens de met wasgoed bespannen trapstraatjes moet bewandeld hebben om iets van Lissabon te kunnen begrijpen. Een bijna verplicht nummer is dan een bezoek aan de burcht Sao Jorge voor het weidse panorama over de stad en om de kleine stadstuintjes te bewonderen onder aan de dikke vestingsmuren.

In de andere richting gaat de lijn 28 naar de wijk Estrela waar we afstappen aan de basiliek. Daar bevindt zich weer een heel mooi en verzorgd park: de Jardim da Estrela. Ook hier weer een schaduwrijke beplanting met veel palmen en reusachtige ficussen. Er zijn bloemperken, een vijver en middenin een sierlijke muziekkiosk in Art-nouveaustijl, een cafetaria en een kinderspeeltuin. Het park is populair bij de wijkbewoners en dus wat drukker dan in de botanische tuin bijvoorbeeld maar zonder dat het echt storend is. Een vrije zitbank vinden is wel wat moeilijk.

Lees deel 5: De omgeving van Lissabon: rijk aan paleizen, parken en natuur.

De tuin van Estrela
De tuin van Estrela

#3772

Auteur: Joël De Coster
www.tuinadvies.be/tuin/132411/jdcoster