Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/tuinreis_naar_lissabon_deel3

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 21 september 2021

Tuinreis naar Lissabon deel 3

Lees het eerste deel van deze tuinreis naar Lissabon.

Twee grote parken in Belém

 

Iedere toerist die Lissabon bezoekt, doet steevast eens Belém aan en dat is terecht. Dit stadsgedeelte is vooral bekend vanwege de Torre de Belém, een fort langs de Taag en het Hiëronymusklooster, beiden in de mooie manuelijnse bouwstijl. Maar er is meer. Wie voor een luttel bedrag de toren van het monument van de ontdekkingen wil bestijgen ziet ze meteen liggen: de Jardim do Ultramar op korte wandelafstand (van het station) en in de verte (2 km) het Palacio de Ajuda, het koninklijk paleis met de bijhorende tuin, de Jardim Botanico da Ajuda.

 
 

Deze eerste tuin wordt in reisgidsen vermeld als een tuin met waterpartijen en overwegend exotische planten en boomsoorten afkomstig uit de voormalige Portugese koloniën. De verwachtingen zijn dus hooggespannen maar de tuin kan er niet aan voldoen. De laan met de palmbomen die vanaf de ingang naar het centraal deel van het park loopt is indrukwekkend. Hier en daar worden we gecharmeerd door mooie kunstwerken, een waterloopje, een grot of bloeiende planten die onze belangstelling weg dragen, ook vanwege de goede labeling, maar de verwaarlozing is enorm. Sommige gebouwen, alle serres en bepaalde tuinelementen zijn nodig aan herstel toe. Een mooie tuin voor wie zich daar niet aan stoort en de planten het belangrijkst vindt.

Jardim do Ultramar in Belém
De Jardim do Ultramar in Belém

De botanische tuin van Ajuda ziet er veel beter uit. Het beheer gebeurt nu door de universiteit en er zouden recent nog restauratiewerken geweest zijn. Deze tuin, in terrasvorm en in een formele Italiaanse stijl, hoorde vroeger bij het koninklijk paleis. Nieuwe planten die de Portugese zeevaarders van overal ter wereld mee brachten werden hier aangeplant . Dit was dus een van de eerste botanische tuinen in Portugal Goed ondersteund door een stalen keurslijf staat hier bijvoorbeeld een 400 jaar oude Drakenbloedboom (Dracaena draco) uit Madeira. Als geheugensteuntje fotografeer ik af en toe de namen van de reusachtige exotische bomen die opvallen door hun bloei, mooie verschijningsvorm of door de zaaddozen die ik ken als bloemschikmateriaal van bij ons uit de winkel: Brachychiton, Erythrina, Araucaria, Dombeya, ...

Naast de verzameling van wetenschappelijk belang en de geur- en kruidentuin op de hoogste terrassen, bestaat de lagere tuin uit een geometrische hagenstructuur, opgevuld met perkplanten en bodembedekkers. Bij de tuin hoort ook een plantenwinkel en de oranjerie is nu ingericht als restaurant.

De tuin van Ajuda met het koninklijk paleis in de achtergrond
De tuin van Ajuda met het koninklijk paleis in de achtergrond: rijpe citrusvruchten en reeds volop bloei in de maand april

Bougainvillea’s, Cistusrozen, Echiums
Bougainvillea’s, Cistusrozen, Echiums, ...

drakenbloedboom
De oudste drakenbloedboom van het park

Met een bezoek aan deze twee tuinen kan men geen volledige dag vullen maar Belém heeft naast de reeds eerder genoemde monumenten nog heel wat te bieden. Het koninklijk paleis, Palacio de Ajuda, is beslist ook een bezoek waard. Musea zijn er talrijk en een aanrader is zeker de oude pasteibakkerij waar de gepatenteerde Pasteis de Belém, een taartje met een zoete eiervulling, vers worden verkocht. Met een snuifje kaneel er op smaken ze heerlijk.

Lees deel 4 van deze tuinreis.

#3771

Auteur: Joël De Coster
www.tuinadvies.be/tuin/132411/jdcoster