Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/tuinreis_naar_lissabon_deel2

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    maandag 25 oktober 2021

Tuinreis naar Lissabon deel 2

Lees het eerste deel van deze tuinreis naar Lissabon.

Het vervolg

Van daar uit heeft men ook een prachtig uitzicht op de 1,5 kilometer lange Avenida do Liberdade, de Baixawijk en de Taag. Daar situeert zich ook wat het klapstuk had moeten worden van ons eerste en dan maar van ons tweede bezoek: de vermaarde en unieke plantenkassen Estufa Fria en Estufa Quente gebouwd in 1930. telkens waren ze helaas gesloten wegens dringende restauratiewerken. In deze kassen zijn romantische tuinen aangelegd met wandelpaden, grotten, bruggetjes, vijvers (met flamingo’s). Ze blijven op mijn verlanglijstje staan.

Aan het einde van het park begint dus de Avenida zoals ze hem daar noemen, zowat de Champs Elysées van Lissabon. Speciaal aan deze drukke 90 m brede laan met langs beide zijden statige herenhuizen , kantoren en peperdure winkels, is de parkachtige aanleg. In het midden liggen paden in de typisch Portugese wit-zwarte mozaïekjes in vindingrijke motieven, bloemenperken, mandarijnboompjes, metershoge palmen, vijvers en fonteinen. Op zich wel de moeite om daar eens te flaneren maar wie vreest energie tekort te komen neemt gewoon weer de metro tot halte Avenida.

Avenida Lissabon
 De Avenida, zowat de Champs Elysées van Lissabon.

We nemen hier links een omhoog lopende straat en passeren er twee gezellige parkjes, interessant omwille van de eeuwenoude bomen die er staan. Het eerste is de Praça da Alégria, een pleintje met o.a. een soort Ficusbomen met meterslange luchtwortels en een fontein in het midden. De kronkelige steile straatjes weer verder volgend, komt men aan het Praça do Principe Real, een plein met een grote vijver ,een restaurant en een kiosk waarrond groepjes kaarters hun tijd passeren. Hier staan weer een aantal merkwaardige bomen. Een oude grijsaard van een Ceder met een kroon van wel 20 meter zorgt er voor schaduw.Praça da Alégria Lissabon
 Praça da Alégria, een pleintje met o.a. een soort Ficusbomen met meterslange luchtwortels en een fontein in het midden.

Langs dit plein loopt ook de Rua da Escola Politècnica. Hier zijn we bijna aan het eind van ons parcours want een paar honderd meter verder ligt de ingang van de Jardim Botanico.

 

Deze tuin, die hoort bij de technische universiteit werd aangelegd in 1873 en bevat een aanzienlijke verzameling bijzondere bomensoorten en subtropische gewassen, overzichtelijk en goed gelabeld. Vooral planten uit Nieuw- Zeeland, Japan, China en Zuid-Amerika zijn goed vertegenwoordigd. Eens voorbij een rij monumentale ficussen leidt een afdalende trap naar een palmenlaantje met 35 soorten palmen die hier buiten kunnen gekweekt worden. Verder is er ook een succulentenverzameling, een grassentuin, een vlindertuin, enz. Veel planten waarvan wij in ons klimaat al moeite hebben om ze in potten of kuipen te overwinteren, staan daar in volle glorie in de volle grond.

Ook voor bezoekers die minder gedreven bezig zijn met planten is een bezoek aan deze tuin een aangename ervaring door de variatie in de beplanting en de landschappelijke aanleg. Deze plek is een oase van rust in de drukke stad en een uitgelezen plaats voor een picknick. Een bezoek duurt al gauw 1,5 à 2 uur.

Lees het derde deel van deze tuinreis.

 

Jardim Botanico Lissabon
De Jardim Botanico, die hoort bij de technische universiteit werd aangelegd in 1873.

#3765

Auteur: Joël De Coster
www.tuinadvies.be/tuin/132411/jdcoster