Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/tuinplanten_kiezen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    vrijdag 17 september 2021

De geschikte planten kiezen voor uw tuin

Spontaan aankopen van planten is niet de beste manier om de meest geschikte planten voor uw nieuwe tuin te bekomen. U zult veel meer voor uw geld krijgen indien u er op voorhand al eens goed over nagedacht hebt. Overweeg de volgende punten vóór uw reis naar het tuincentrum, markt, plantenbeurs of plantenkwekerij.

De gewenste tuinstijl
Beslissen over het gewenste tuingenre is de eerste stap. De belangrijkste bepalende factor hierbij zal uw persoonlijke smaak zijn. Houdt u van keurige lijnen en structuur? formeel? cottage? los? minimalistisch? Het is belangrijk om een project uit te werken waar u van houdt, die op uw persoonlijkheid wijst. De tuin moet u dagelijks kunnen bekoren en u moet er zich comfortabel voelen. Kijk rond in uw buurt. Bezoek tuinen tijdens de vele open tuindagen of ga eens mee op tuinuitstap met een tuinvereniging.

Doorblader tuinboeken en tijdschriften en bekijk de foto's met de verschillende tuinstijlen. Beslis dan welke stijl  u het meeste aanspreekt. Dit zal de plantenkeuze sterk beïnvloeden. U mag indien u dit wilt ook al een  kleurenschema voor de tuin opmaken. 

Levensstijl
Soms is de gewenste tuinstijl echter niet haalbaar wegens de levensstijl. Misschien omdat we er niet zoveel geld aan willen besteden als nodig zou zijn om de betreffende tuinstijl goed uit te werken.  Een andere veel voorkomende reden is tijdgebrek om een bepaald tuintype deftig te kunnen onderhouden.

Als u een zeer druk bezet iemand bent en u vindt tuinieren een heel karwei, dan zou u realistisch voor een onderhoudsvriendelijke tuinstijl moeten gaan. Struiken of kleine bomen kiezen die weinig snoei vragen, graveltuinen, bodembedekkers,... e.a. die weinig inspanning vereisen.

Als u heel wat vrije tijd hebt en tuinieren is een hobby of zelfs een passie voor u, dan kunt u de volledige prachtige waaier van het tuinieren ervaren. U mag dan zelfs experimenteren met eenjarigen, tweejarigen, bollen, knollen, groenten, vaste planten, coniferen, heesters, bomen, bamboe, siergrassen, fruit,...

Als uw tijd beperkt is, maar u geniet van het tuinieren, dan is het interessant om hoofdzakelijk doorlevende planten aan te kopen.  Waarschijnlijk is deze voor u haalbare methode degene waar u het meest van mag genieten.

Klimaat
De eerste regel voor een mooie tuin is het kiezen van planten die goed en krachtig in uw streek kunnen groeien . Een algemene plantengids met daarin voorkeurslijsten waar de planten goed gedijen is een goede investering. Zo kunt u lijsten aantreffen van planten die het goed zullen doen in de zoute zeewind of planten die graag wat vochtiger staan, planten die matig winterhard zijn, planten die vervuilde lucht verdragen, ... Doe het boek mee in de auto wanneer u naar het tuincentrum gaat. Doe dan een snelle controle indien u door een mooie en onbekende plant tot kopen wordt verleid. De beste planten voor uw tuin zijn die, die in de tuinen in uw buurt prima groeien en rijkelijk bloeien.


Zon/Schaduw
Alvorens u een grote investering voor tuinplanten doet, maakt u best wat tijd om na te zien welke gebieden zonnig zijn en welke schaduwrijk. Probeer ook na te gaan hoe dit doorheen de seizoenen verandert. Zonminnende planten die te veel in de schaduw staan zullen bleek, slap, uitgerekt en breekbaar worden terwijl de schaduwplanten verwelken en verbranden in de zon. Geschikte planten kiezen volgens hun standplaats is essentieel. Doe niet het omgekeerde en kies geen mooie plant om daarna te proberen er een geschikte plaats voor te vinden.

zie ook het artikel: Zon of schaduw?

Het grondtype
Het is belangrijk om zich bewust te zijn van het type grond dat u in uw tuin hebt. Als het zeer zandige of zware klei is, dan zullen slechts bepaalde planten rijkelijk bloeien en gedijen zoals het hoort. Alle bodemsoorten zullen wel profiteren van de toevoeging van veel organisch materiaal. De beste bron is uw eigen compost. Deze compost bestaat uit verschillende materialen zoals afgevallen bladeren, gazonmaaisel, wied- en hakafval, keukenafval, uitgebloeide bloemen,... Door uw bodem te verbeteren verhoogt de waaier aan planten die het in uw tuin goed zullen doen aanzienlijk.

U moet ook de pH of de zuurtegraad van uw grond kennen. Een pH-test (beschikbaar bij de betere tuincentra) zal openbaren hoe zuur of alkalisch (=basisch) uw grond is. Dit is belangrijk om weten want indien de grond te zuur of te alkalisch is, dan krijgen de planten geen of onvoldoende toegang tot de voedingsmiddelen die zich in de grond bevinden. De planten zullen er niet in slagen te bloeien of indien de zuurtegraad veel te hoog of te laag is kunnen de planten zelfs helemaal afsterven. U kunt de zuurtegraad (pH) van de grond aanpassen. Door kalk aan een te zure grond toe te voegen wordt deze alkalischer. Omgekeerd kan men turf in de te alkalische grond inwerken om deze zuurder te maken. Een betere oplossing is planten te kiezen die het goed  doen in grond die u hebt.

Puur chemisch gezien ligt de pH-waarde steeds tussen 0 en 14, en noemt men een pH van 7 neutraal. Een pH lager dan 7 noemt men zuur, een pH hoger dan 7 noemt men basisch of alkalisch.

De grond in de tuin zal meestal een zuurtegraad hebben met een pH-waarde tussen 4 en 8. Een grond met een pH lager dan 5,5 is zuur, een grond met een pH hoger dan 6,5 is basisch. Algemeen kan men stellen dat een goede tuingrond een pH-waarde heeft tussen 5,5 en 6,5.
Nu is de ideale zuurtegraad voor elke tuin niet helemaal gelijk. Op de eerste plaats hangt veel af van de grondsoort. Lichtere zandgronden zijn al goed vruchtbaar bij een pH tussen 5,5 en 6,5. Zwaardere kleigronden vragen een hogere pH tussen 6,0 en 7,0.

Zuurminnende planten gedijen op grond met een pH beneden de 5,5. Enkele voorbeelden hiervan zijn: azalea's, rododendrons, camelia's, daphne, erica', gardenia's en pieris, calluna, hebe, skimmia, genista, gaultheria,... Bij het aanleggen van borders met heidegrondplanten is het toch aan te raden om de bodem te verrijken met een laagje turf die men inwerkt voor het planten.

Kalkminnende planten die in alkalische bodems met een pH boven de 6,5 goed bloeien zijn o.a.: taxus, druivelaar, seringen, ceanothus, philadelphus, buxus, lavendel, riddersporen, schoenlappersplant, helleborus, pampasgras, lavatera, euonymus... Deze planten zullen het duidelijk beter doen als ze jaarlijks eens wat bijgekalkt worden.

#540

Auteur: Kurt Vossaert