Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/tuinontwerp_en_ligging_ten_opzichte_van_de_zon

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    woensdag 20 oktober 2021

Tuinontwerp en ligging ten opzichte van de zon

Bij het ontwerpen van een tuin is de ligging ten opzichte van de zon een belangrijk punt om mee te starten. Meestal is het aanpassen aan de bestaande situatie, want het woonperceel is vaak beperkt waardoor de tuin moet aangelegd worden op de overgebleven niet-bebouwde ruimte. Dat kan voor kleine tot middelgrote tuinen een probleem zijn.
Want de ligging is de basis voor de aanleg van tuinpaden, terrassen en keuze van beplanting.

Hieronder geven we enkele tips voor de 4 windstreken, waarbij de richting steeds bepaald wordt door met de rug tegen de woning te kijken naar de tuin.

Tuinen op het oosten

ontbijten in de ochtendzon in tuinen op het oostenJij bent de trotse bezitter van een "ochtendtuin" en in combinatie met een vroegevogeltype is dat dé plaats bij uitstek om een lekker zonnig ontbijtje te hebben.
's Avonds wordt het echter sneller koeler, aangezien de woning de zon blokkeert naar de tuin. Een terraskacheltje of een andere warmtebron kan de avonden wel gezelliger en warmer maken.

Ga je op bloemenjacht in de tuincentra?
Kies dan niet voor planten met vroege knoppen of scheuten. Wanneer deze bloemknoppen nog bevroren zijn, ontdooien ze te snel door de zon. Vroege bloeiers zoals magnolia en Camelia kunnen gevoelig zijn voor deze schade.

Rozen doen het dan weer beter. Het vocht dat zich op de bladeren opstapelt 's nachts, wordt vroeg gedroogd door de zon. Daardoor zullen meeldauw en andere schimmelziekten minder snel opduiken.

Hydrangeas bloeien iets later in het seizoen en daarom een optie voor deze tuinen. Er zijn veel hortensia's om uit te kiezen, maar ik hou van H. macrophylla 'Quadricolor', een leuke soort met unieke gele en ijs-gespotte bladeren.

Tuin op het zuiden

tuin op het zuidenIn een tuin, gericht naar het zuiden, is het altijd zonnig. Jij kunt als eerste buiten zitten, ook wanneer het nog vroeg in het voorjaar is. Zeker wanneer de wind wordt tegengehouden, kunnen de eerste zonnestralen best voor een zomers gevoel zorgen.

Het voordeel van de woning is dat het sneller warmer zal worden en dat bespaart dan weer in de stookkosten.

De tuin krijgt het in de zomer wel wat harder te verduren, zeker op plaatsen waar je in het vroege voorjaar kon genieten door de plaatsjes zonder wind. De hete zomerzon kan ervoor zorgen dat de planten serieus afzien. Schaduw brengen - door het planten van één of meer (lei)bomen - is zeker geen mis idee.
Bij een terras tegen de woning, zal een overkapping of zonwering ook welkom zijn.

Tuinieren in warme en droge omstandigheden, dat is de uitdaging voor jou!
Maak gebruik van grassoorten (bijvoorbeeld Pennisetum alopecuroides, Stipa gigantea of Melica altissima). Deze kunnen de droge periodes relatief goed doorkomen. Ga verder op zoek naar planten die houden van veel zon en warmte. Lavendel is zo'n relatief gemakkelijke plant die weinig onderhoud vraagt. Hou je van zuiderse planten zoals palmen, olijven, oleanders, … dan zullen die het zeer goed doen in jouw tuin.

Vergeet ook geen druivenstruik te planten. Deze houden van de warme zon en geven lekkere vruchten als bedanking terug.

Tuin op het westen

tuin op het westen's Ochtends blijft het langer aan de koele kant, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door de late middagzon. Ook hier zal nagedacht moeten worden om extra schaduw te voorzien.

Er zijn een hele reeks planten die gepast zijn voor uw tuin zonder bang te zijn voor verbranding door de zon. Ook kruiden en aromatische planten zullen in jouw tuin een onderkomen kunnen hebben.

De voorkant van een muur kan opgeleid met blauwe regen (Wisteria floribunda 'Rosea' is een ongewone roze variant).
Allium 'Purple Sensation' markeert de komst van de zomer, samen met ijzerkruidbonariensis zal de nazomerborders gevuld worden met een paarse tint - tevens ideaal te combineren met Kniphofia (vuurpijl).

Camelia's zijn ook een ideale keuze voor jouw tuin. Camelia's zoals de Camellia japonica 'Alba Plena' produceert een mooie witte dubbele bloem, C. japonica 'Jupiter' is vurig rood en C. japonica x lutchuensis 'Quintessence' is een geurend roze.

Tuin op het noorden

tuin op het noordenIn jouw tuin is er vrij weinig licht aanwezig. De tuin is eerder donker en gevuld met schaduw. Kleine stadstuintjes hebben bovendien vaak het probleem nooit geen zon meer te krijgen gedurende de wintermaanden.

Is de tuin wat langer, dan kan je proberen om helemaal achteraan de tuin toch nog een terras aan te leggen. Beschut van de wind kan dat een ideaal hoekje zijn om toch te genieten van de deugddoende zon die over de woning uitkomt.

Hoewel er veel schaduw in de tuin zal zijn kan er toch kleur gebracht worden door verschillende plantensoorten. De Cornus kousa var. Chinensis is een mooie plant die het zeer goed doet in tuinen gericht naar het noorden.

De groenblijvende bladeren van Crinodendron hookerianum zijn bezaaid met rode lantaarns voor bloei in de vroege zomer. Plant deze in een vochtige, zure grond in een beschutte, schaduwrijke plaats.

Een muur op het noorden is perfect voor de bloemen van Clematis 'Nelly Moser'. Zelfs een zwakke zon zal haar lichtroze bloemen helder te houden.

#4505