Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/tuinieren_tuindagboek

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 16 januari 2022

Tuinieren met een tuindagboek

Op een dag start ik een tuindagboek en waarom niet vandaag. Alleen al om alles in mijn tuin te beschrijven door de seizoenen heen.

De opkomende herfstasters blijken Tradescantia (eendagsbloem) te zijn, omdat ze nu hun lieve witte bloempjes laten zien die slechts één dag bloeien. Wit? Ik plantte toch de blauwe Tradescantia ‘Leonora’?


Tradescantia andersoniana 'Leonora'

Overigens geen herfstasters te bekennen. Wel de zuiver witte Delphinium (ridderspoor), die ik in een border aanplantte, maar die nu mooi staan te wezen zo’n tien meter heuvelopwaarts langs een druk belopen pad. Onbegrijpelijk. Mijn favoriete Acanthus komt in die border wel op. Aarzelend steken er twee, drie bladeren boven de grond. De plek is goed: volle zon voor deze vaste borderplant.


Acanthus

Als eendagsbloeier kocht ik enkele veelvoorkomende Hemerocallis (eendagslelie) bij een tuincentrum en bij een kwekerij ten oosten van Antwerpen kocht ik nog eens zes bijzondere exemplaren. Voor twee van deze veelbelovende planten ruimde ik een plaats in temidden van de Hypericum (hertshooi) waarvoor een vreemde grote plant moest wijken. Deze had bladeren van wel een halve meter doorsnee; donkergroen glanzend en diep ingesneden als eikenblad. Uren was ik met de spade in de weer om alle knollen, wortels en uitlopers te verwijderen.

Tijdens een van mijn wandelingen door de bossen van Thiviers sta ik verwonderd stil bij een Acanthus die bijna helemaal in bloei staat. Zo mooi worden ze dus. Prachtig, met donkergroen glanzend blad en diep ingesneden als eikenblad...

Ik had toch niet.. Mijn benen werden moe. Thuis aangekomen zocht ik alles op over de Acanthus, waarvan ik de ‘mollis’ had aangeplant. Die in het bos moet wel haast de ‘hungaris’ zijn gezien de hoogte van de bloementros. De ‘spinosus’ is veel lager en de  ‘mollis’ bloeit nog niet.


Acanthus bloemen

Welke plant heb ik met veel inspanning vernield en verwijderd uit mijn tuin? Waarom bloeit die Acanthus in het bos zo mooi, terwijl daar onder de bomen vrijwel geen zonlicht weet door te dringen? Ze moeten toch zon hebben. Heb ik één van de mooiste planten uit mijn tuin verwijderd om er precies dezelfde weer neer te zetten? Ik troost me met de gedachte dat ik de Heracleum verwijderde; de berenklauw met het sap dat lelijke brandwonden kan veroorzaken. Helemaal zeker is dat niet, want de Heracleum heeft niet zo’n donkergroen glanzend blad en houdt al helemaal niet van de kalk in mijn tuin. Tijd dus voor een tuindagboek met als eerste een aantekening over de Acanthus. 

 

 

#1064

Auteur: Jeanine Leytens