Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/tuinbevraging_tuinadvies

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    woensdag 15 juli 2020

Tuinbevraging tuinadvies

Geachte redactie,

Wekelijks plaatsen we op www.tuinadvies.be een tuinpol van de week. De enquête van de voorbije week was: 'Staat er nu meer te bloeien in de tuin dan vorig jaar op dit moment?'. Aan deze bevraging deden 1721 tuinliefhebbers mee en de resultaten spreken voor zich. De tuinliefhebbers merken duidelijk dat er een bloeivoorsprong is door de zachte winter.

Uitslag tuinpol van de week:


Een overgrote meerderheid van 70 % van tuinliefhebbers zijn zeer zeker dat er een bloeivoorsprong is door de zachte winter. Daarnaast zijn er nog eens 20 % tuinliefhebbers die veronderstellen dat de natuur enkele weken op schema voorligt.

Met de warmste winter ooit sinds het begin van de waarnemingen in 1833 en het ene temperatuurrecord na het andere kon het niet anders dat dit zich ook zou laten voelen in de tuin.
Tuinplanten volgen de seizoenen, maar met de warme maanden zijn er bloemen die tot zes weken vroeger bloeien ivm andere jaren. Zo zijn de Narcissen of paasbloemen meer dan een maand voor op hun bloeischema. Normaal gezien bekennen de narcissen pas kleur begin april. Helleborussen zijn reeds uitgebloeid, maar laten gelukkig hun gekleurde kelkbladeren nog hangen zodat dit voor de liefhebbers niet stoort.
Er zijn zelf tuinders die reeds melding maken van tulpen die staan te bloeien.
Voor de kwekerijen is dit echter vaak een streep door de financiële rekening. De schijnhazelaar (Corylopsis), de winterzoet (Chimonanthus), gele kornoelje (Cornus mas), vleesbes (Sarcococca) en nog vele andere moesten momenteel bij de start van het tuinseizoen op hun mooist staan, maar door de temperaturen zijn deze echter uitgebloeid en niet meer verkoopbaar.
Het was een vreemde winter waarbij de temperaturen maar zelden tot enkele graden onder het vriespunt doken. Dit zorgt ervoor dat veel voor ons klimaat niet winterharde planten en exoten, deze winter uitzonderlijk goed hebben weten te doorstaan. Tot op heden zorgde dit milde klimaat was het een winter zoals men anders kent in de zuidelijke delen van Groot-Brittannië (Cornwall), waar men totaal andere planten kan overhouden dan bij ons zoals exotische planten en zelfs palmbomen.
Zorgt de opwarming van de aarde ervoor dat we hier ook het Cornwall-klimaat en flora zullen kennen? De laatste tien jaar wijzen toch alleszins in die richting.

Het is zelfs zo dat momenteel bijna 25 % van de mensen hun gazon reeds gemaaid hebben, terwijl we nog maar begin maart zijn. De tuinliefhebber begint er andere jaren pas eind maart aan, maar doordat gras groeit bij temperaturen boven de 6°C, ziet men zich toch genoodzaakt het lange gazon al een eerste maaibeurt te geven.
 

#884

Auteur: Kurt Vossaert