Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/tuinaanleg_scevenels_tuinontwerp

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 31 juli 2021

Tweede mooiste tuin kleiner dan 250m² - 2009

'De Vlaamse Tuinaannemer' is de naam van een promotieproject voor het beroep van tuinaannemer. De werkgroep achter dit project bestaat uit afgevaardigden van de tuinaannemersverenigingen die Vlaanderen telt. Jaarlijks organiseren zij gezamenlijk een wedstrijd waarbij professionele tuinaannemers zich kunnen inschrijven met één project in de categorie 'particuliere tuinen' met drie oppervlaktecategorieën: nl. kleiner dan 250 m², tussen 250 en 1000 m² en groter dan 1000 uitgevoerde m².

Hier volgen foto's en uitleg bij het ZILVER in de categorie met tuinen kleiner dan 250 m² (2009 - 2010)

Stille waters

Aan de voortuin van dit project in een woonwijk laat niets blijken dat de tuinaannemer hier zijn kunsten heeft mogen tonen. Deze liet hij dan ook onaangeroerd, maar de zij- en achtertuin werden in een strak en symmetrisch groen pak gegoten. Ook water lijkt wel in al zijn vormen aanwezig.

In de smalle zijtuin treffen we een spel van kleiklinkervakken die zowel in de breedte- als in de lengterichting zijn aangebracht. Halfhoge heesterblokken vormen nissen voor terracotta ornamenten die ’s avonds met sfeerverlichting worden geaccentueerd. Het lijkt het wel alsof elk van deze elementen de nauwe grenzen van de zijtuin visueel willen verleggen.

Het brede terras aanpalend aan de woning biedt voldoende ruimte om van het zonnetje te genieten. Tegen een bepleisterde zijmuur waarachter een berging schuilgaat, stroomt het water uit een smalle uitsparing bovenaan twee ruwe blauwe hardsteen platen. Duizenden vloeiende waterdruppels doen de muur prachtig glinsteren in het zonlicht. Dit terras van kleiklinkers tegen de woning is verbonden met het gazonperceel via arduinen stroken die het terras doorsnijden en deels doorlopen in het grasoppervlak. Via een arduinen middenvlak kan je zo naadloos de centrale waterpartij bereiken. Deze kreeg langszij het gezelschap van borders met een sobere beplanting. Wit, blauw en roze voeren er de boventoon. Het water loopt vanaf een halfrond verhoogd waterbed – en tevens filtergedeelte - in de tuinvijver.

De centrale zichtas wordt nog versterkt door een carpinusloofgang achteraan in de tuin. Langszij zijn met hoge beukenhagen diverse rustruimtes gecreëerd. Zo vinden we tegenover het met klimplanten begroeide houten tuinhuisje een houten zithoek met barbecue. In de achterste ruimtes die grenzen aan de loofgang strekt het grastapijt zich kamerbreed uit.

Het is duidelijk dat de tuineigenaars de nadruk eerder wensten te leggen op de vormgeving dan wel op de beplanting. Enkele snoeivormen in vlakken van boomschors beantwoorden de vraag naar een onderhoudsvriendelijke tuin die doorheen de seizoenen zijn schoonheid en structuur behoudt.

Contactgegevens van de tuinaanlegger

Ivan Scevenels
I&S Tuinaanleg bvba
Wolfstee 5/2
2200 Herentals

Tel. 014 51 46 25
GSM: 0495 38 79 46

#2187