Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/tuinaanleg_mulchen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 21 september 2021

Tuinaanleg: mulchen in de tuin

Het met mulch bedekken is een van de eenvoudigste en voordeligste praktijken die u in de tuin kunt gebruiken.

Mulchen
is de grond tussen de planten toedekken met een laag van schors, compost, grint, plastiek, of om het even welk gelijkaardig materiaal. Deze materialen worden in een gelijke laag op de grond tussen de planten aangebracht.

Mulching bestaat uit om het even welk materiaal die ter plaatse wordt uitgespreid om de plantenwortels te beschermen tegen hitte, koude of droogte.

Het met mulching bedekken is een lang gevestigde tuinbouwpraktijk. Mulching kunnen we rangschikken in twee groepen:

 1. De anorganische mulch omvat: plastiek, kiezels en ander niet-plantaardig materiaal.
 2. Organische mulching kan bestaan uit stro, compost, boomschors, bladeren, grasmaaisel, dennennaalden, zaagsel, cacao-doppen en gelijkaardige plantaardige materialen.
Doelstellingen en voordelen van mulchen:
 • Onkruid kan niet meer kiemen tussen onze tuinplanten waardoor we heel wat minder moeten wieden.
   
 • Een mulchinglaag voorkomt een snelle bodemverdamping. De planten waartussen mulching is aangebracht zullen er in drogere periodes dan ook frisser bijstaan dan hun soortgenoten die niet van zo'n laag kunnen genieten.
   
 • Plantenwortels zullen tijdens de wintermaanden beter beschermd zijn tegen uiterst lage temperaturen.
   
 • Tijdens de hete zomerdagen blijft de bodem koel. Dit zorgt voor een meer actieve groei dan indien er geen mulchlaag zou zijn.
   
 • Door het aanbrengen van een plantaardige mulchinglaag worden  de bodem verrijkt met organisch materiaal en voedingsstoffen. Plantaardig materiaal zal door geleidelijke ontbinding de grond verrijken en verbeteren. Dat zorgt voor een verbeterde verluchting en een grotere wateropname capaciteit bij zandige gronden. Dit alles draagt bij tot een gezonde plantengroei.
 • Een mulchinglaag voorkomt gronderosie in hellende tuinen. Zo zal deze ervoor zorgen dat de gronddeeltjes niet door het regenwater mee naar beneden wordt gesleept.
   
 • Een mulchlaag zal verhinderen dat bladeren of vruchten door opspattende regendruppels worden bedekt met een modderlaagje. (strolaagje onder aardbeien)
   
 • Verbeteren van het bodemleven.
   
 • Het aanbrengen van een mulchlaag rond de bomen die in het gazon staan, zorgt ervoor dat we het gras makkelijker kunnen maaien. Schade door grastrimmer of bosmaaier zal bij deze bomen ook niet meer voorkomen daar men dit niet meer  hoeft te doen.

 

Eigenschappen

De meeste organische mulch zal licht alkalisch zijn (pH groter dan 7).
Het ononderbroken gebruik van eikebladeren, pijnboomnaalden, naaldboomschors zorgt ervoor dat de pH zal dalen onder de 7. Deze zijn dan ook aan te raden voor borders met zuurminnende planten.

De organische mulch bevat zowel belangrijke als minder belangrijke minerale elementen essentieel voor de plantengroei, maar mogen niet als substituten voor meststof worden beschouwd.

Het gebruik van anorganische mulch zoals zwarte landbouwplastiek is nog niet populair alhoewel de voordelen enorm kunnen zijn. Leg de zwarte plastiekfolie op de bodem en snij er de nodige plantgaten in en maak de hoeken vast met behulp van grond. De plantengroei wordt bevorderd door de hierdoor ontstane vochtige condities. Aanaarden van aardappels hoeft niet meer en aardbeien, pompoenen,... liggen niet meer op de grond. Het grootste voordeel hierbij is echter dat onkruidgroei onmogelijk is.

Tijdstip van aanbrengen

De mulch wordt gewoonlijk toegepast in de lente nadat de grond is opgewarmd. Afhankelijk van grondtextuur (grootte van gronddeeltjes, bv., [zeer kleine] klei; en [het grote] zand), de temperatuur en andere weersomstandigheden,...
Voor we een laag aanbrengen kunnen we best eerst alle onkruid verwijderen.
Naar verloop van tijd zal de organische mulch ontbinden en een deel van de grond worden. Van tijd tot tijd moet deze dan ook worden aangevuld.

 

De dikte van een mulchinglaag

De geadviseerde dikte van de mulchlaag is sterk afhankelijk van het geselecteerde materiaal en meet 4 tot 10 cm.

Indien men rond de planten een te dunne laag van minder dan vier cm aanbrengt, dan kan men niet van de belangrijkste mulching voordelen genieten.

Een te dikke laag van meer dan 12 cm kan het uitdrogen verminderen en tot waterzieke grond leiden. Dit zal in het bijzonder voorvallen tijdens natte seizoenen of in de zware kleigronden. De periodes van te natte gronden kunnen in de lente zeer beschadigend zijn aan een aantal vaste planten, azalea, rododendron, naaldbomen, en taxus in het bijzonder.
Een te dikke laag die wordt aangebracht tegen een boomstam zorgt voor een constant natte schors en conditioneert gunstige omstandigheden voor ziekteontwikkeling en rotting.

De extra zware mulchlagen zijn in de herfst vaak een toevluchtsoord voor knaagdieren die er zich zullen nestelen.

De tuinliefhebbers die het uit estetisch oogpunt niet zien zitten om een mulchlaag in hun siertuin aan te brengen kan ik aanraden om bodembedekkers aan te planten.

#59

Auteur: Kurt Vossaert