Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/tuinaanleg_graskanten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 16 januari 2022

Graskanten van het gazon afsteken maakt de tuin een heel stuk mooier

Inleiding
Ook al lijkt het eenvoudig: graskanten steken vraagt om wat ervaring, een goede handleiding en zeker het passende gereedschap. Hopelijk lukt het me om aan de hand van de technische uitleg, maar ook met het nodige fotomateriaal u hierbij op weg te helpen. Een mooi gazon vraagt om perfect afgewerkte boorden en geeft het een meerwaarde.

Doel
Mooie afgelijnde al of niet rechte grasperken bekomen, waardoor het grasperk er mooier, strakker en afgewerkt uitziet. Kanten steken is ook noodzakelijk om het gazon binnen de perken te houden en uitbreiding van het grasperk in de bloemperken of wegen te voorkomen. Het is ook stukken gemakkelijker om nadien de kanten zowel manueel (grasschaar) als mechanisch (trimmer) bij te knippen of te onderhouden.

Periode
In principe kan men gans het jaar door de graskanten afsteken maar meestal gebeurt dit de eerste maal in de lente na de eerste maaibeurt en kan men dit nog eens herhalen op het einde van het seizoen meer bepaald in de nazomer na een maaibeurt.

Gereedschap

Kantensteker
We spreken hier over het halvemaantje dat speciaal ontworpen is om de aflijning een rechte en mooie vorm te geven. Het is zeer belangrijk dat het mes goed snijdt en dat het roestvrij gebruikt wordt anders verloopt het werk stroef. Een kantensteker is vrij goedkoop (€ 25), handig en laat nauwkeurig werk toe. Een spade is ook bruikbaar maar door de kromme vorm kan men moeilijk mooie, rechte kanten bekomen.
Voor zeer grote oppervlakten gebruiken tuinaanleggers wel de mechanische kantensteker (dit is een toestel dat via een verticaal ronddraaiend mes de graskanten afsnijdt). Dit toestel is echter vrij duur en werkt niet nauwkeurig.

Vouwmeter en plantkoord
Dient om de juiste afstand af te meten en de koord om de lijnen van het gazon te bepalen. Zorg ervoor dat het een stevig touw (nylon) is, vrij van knopen en niet uitgerafeld. Bij afgeronde gazons maken we geen gebruik van koord of meter maar bepalen we zelf de plaats van de aflijning. Om een ronde vorm te bekomen kan men werken volgens het systeem van een passer, dus in het midden een stok plaatsen (of een boom als middelpunt), het touw aan de ene kant aan de stok vastmaken en aan de andere kant aan de kantensteker daarna cirkelvorming werken.

Hak, emmer, kruiwagen
De hak gebruiken we om de afgeboorde graszoden los te maken. Deze zoden doen we in een emmer of een kruiwagen.

Werkwijze

1. Eerst wordt het gras met de grasmachine op de lage stand afgemaaid. Dit zal het afsteken van de kanten aanzienlijk vergemakkelijken. 
2. Nu wordt met een vouwmeter het af te steken perk afgemeten en daarna de plantkoord strak aanspannen, op langere stroken zal het nodig zijn de koord op regelmatige afstanden met stokjes te verstevigen zodat deze laatste op zijn plaats blijft. 
3. Steek met de kantensteker langs de binnenkant van de koord schuin af. Zo staan de kanten stevig vast dit om te vermijden dat de boord afbrokkelt. Het gras zal dan ook veel minder vlug in de percelen groeien of woekeren. 
4. De afgestoken zoden met de punt van de hak weghakken zoals met een houweel. De losse zoden verzamelen en in emmer of kruiwagen doen. Mooi effen harken en daarna met de kantensteker nog een laatste keer de boord afwerken.

in emmer

mooi harken

boord afwerken

Tip

De graszoden kan men in de tuin op een hoop leggen (met de aarde naar boven in lagen) en laten verteren. Deze verteerde grond noemt «graszodenaarde». Deze voedzame en humusrijke grond is ideaal als potgrondmengsel.


Misschien is dit wel de ideale periode (vakantie) om ons grasperk er optimaal verzorgd bij te leggen en na onze noeste arbeid genietend te verpozen in onze prachtige tuin. Men kan graskanten steken misschien nog het best vergelijken met een kappersbeurt, na een bezoekje aan de kapper zien we er toch ook beter uit.

#55

Auteur: Wilfried Van Hecke