* Voorjaar:
Men zaait bij vochtig en groeizaam weer vanaf half april tot eind mei. Vooral de nachttemperaturen zijn van groot belang voor een goed resultaat (niet te koud).
Het voordeel van gras zaaien in deze periode is dat men vlugger resultaat heeft.
De nadelen zijn enerzijds dat men slechte kieming kan hebben door koude nachten en vooral door de schrale en vooral droge oostenwinden, anderzijds kan het jonge gras verstikt worden door overmatige onkruidgroei want voor vele éénjarige onkruiden is dit ook de optimale groeiperiode. Daarbij kiemen ze meestal vlugger, ze worden ook groter en verstikken zo de jonge grassprietjes.
* Nazomer:
Dit is de beste periode om een grasperk aan te leggen.
Zaaien bij vochtig en groeizaam weer vanaf 15 augustus tot eind oktober.
Belangrijk voordeel: minder last van onkruid en door de langere, vochtige en warme nachten kiemt het graszaad snel en gelijkmatig.
De meeste éénjarige onkruiden bevriezen bij de eerste nachtvorst.
Soorten grasperken:
Het soort gazon en de keuze van het type graszaad zal afhangen van het gebruik erna. De zaden van alle gazontypes bestaan uit een mengeling van verschillende grassoorten. Hoe fijner het graszaadmengsel hoe duurder de kostprijs.
siergazon:
Deze gazons hebben eerder een decoratieve functie en dienen niet om op te spelen of druk te belopen. Deze gazonmengeling bestaat uit fijne grassoorten (struis- en zwenkgrassen)
speelgazon
Dit gazontype wordt het meest gebruikt omdat men het veelvuldig mag belopen en er mag ook op gespeeld worden. Het is een mengeling van fijne en grovere grassoorten (zwenkgras, struisgras, beemdgras en raaigras)
sportgazon
Dit gazontype verdraagt zeer goed zwaar beloop en intensieve sportactiviteiten zoals voetbal. Hier bestaat de grasmengeling hoofdzakelijk uit grovere grassoorten (raaigras en timotee).
Veel minder gekend is dat er ook grassoorten bestaan die goed gedijen in de schaduw en bestand zijn tegen droogte; er wordt dan vooral bosbeemdgras gebruikt.
Ook voor vochtige plaatsen en zware gronden is er een alternatief: hiervoor wordt meestal ruwbeemdgrasaangewend.
De materialen:
-
Een spade om de grond om te spitten of indien het om grotere oppervlakten gaat ploegen.
-
De grond goed fijnmalen en de meststoffen ondermengen kan met een motorfrees.
-
De grond goed aandrukken gebeurt met een rol.
-
Om de grond effen te leggen en om het graszaad in te werken hebben we een grashark nodig.
-
Om meststoffen te strooien en tevens het zaad op regelmatige afstand te zaaien hebben we tenslotte eenmeststoffenwagentje nodig.
|