Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/tuinaanleg_eisen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 6 december 2020

De tuin aanleggen volgens de eigen eisen en verwachtingen

Wat wil ik nu eigenlijk van mijn tuin?

Denk op voorhand goed na over deze vraag en maak een lijstje met punten die zeker in het ontwerp opgenomen moeten worden. Wees echter realistisch en ga niet van alles op elkaar proppen. In een kleinere tuin kun je nu eenmaal minder verschillende functies integreren dan in een grotere tuin.

Vormgeving
Binnen de grenzen van onze tweede spelregel (‘ecologische siertuin draagt bij tot het herstel van het landschap’), staat al de overige vormgeving de individuele tuinier uiteraard vrij!

En dan komt er een eindeloze reeks mogelijkheden op je af: van klassiek tot modern, van strak tot ‘Engelse landschapsstijl, noem maar op! Iedere ‘stijl’ is verenigbaar met onze ecologische spelregels. En omdat ‘stijl’ dus los van de ecologische boodschap staat, gaan we er hier dan ook niet verder op in.

Je tuin en kinderen
Als je kinderen hebt, zal wellicht een deel van de ruimte opgeëist worden als speelruimte (gazon, een klauterboom, een ‘verstoppertjes’bosje, een zandbak, schommel, paadje om te fietsen enz.). Speelruimte valt in principe perfect te rijmen met onze ecologische spelregels, je krijgt er gewoon nog een randvoorwaarde bij. Je kiest namelijk het best voor een beplanting en tuinontwerp die voldoende ‘robuust’ zijn, die m.a.w. tegen een stootje kunnen! Een vaste plantenborder naast het voetbalgazon kun je je kinderen toch niet aandoen …

Maar kinderen worden groot! En al hun speelhoekjes komen mettertijd vrij en roepen om een nieuwe bestemming. Op dat moment kan er wellicht al wat meer ‘sier’ in je tuin.

 

Een en al genieten
Zonder kinderen wordt eenvoudigweg ‘genieten’ dikwijls een van de belangrijkste verwachtingen van een tuin. En aansluitend krijg je dikwijls ‘gemak van onderhoud’ erbij te horen …

Hopelijk kunnen wij je ervan overtuigen dat de ecologische siertuin een goed recept biedt voor deze verwachtingen.

Een nutstuin, én ook genieten
Al even dik gezaaid zijn de mensen die ook wel wat tastbaar nut van hun tuintje willen… Zoals eerder reeds gesteld gaat deze brochure niét over de moestuin? Maar met deze tekst kan je bijvoorbeeld wel tips opdoen voor de integratie van je moestuin in je volledige tuin.

Maar een nutstuin betekent niet noodzakelijk een moestuin. Ook zonder moestuin kan je je in je soortenkeuze voor de siertuin te laten leiden door ‘nut’. Fruit, noten bessen en kruiden laten zich immers prima integreren in een ecologische siertuin.

Fruitbomen zijn in hun bloei zelfs bijna onovertroffen. Noten en bessen in boom- en struiklaag, en je hebt een pracht van een ‘pluk’tuin.

Kruiden worden alom gewaardeerd om hun culinaire en genezende kwaliteiten, maar zijn minstens evenzo decoratief. Het staat je vrij om een apart kruidenhoekje te reserveren of alles in je bloemenborder te integreren …

Vergeet ook houtopbrengst niet! Verwarmen met hout raakt stilaan weer populair en hout ‘oogsten’ is in de ecologische siertuin geen enkel probleem, mits natuurlijk uitgevoerd volgens de regels van de kunst!

Thema-tuinen
Al naar gelang je persoonlijke keuze kan je tuinontwerp ook mee geïnspireerd zijn door bepaalde thema’s.

Je kan je accent bijvoorbeeld leggen op natuur. In een zogenaamde wilde plantentuin gebruik je enkel die soorten van onze streekeigen flora, géén siervariëteiten. En in een natuurtuin is niet langer de tuinier, maar wel de natuur de architect van de tuin.

In heemtuinen overweegt het historische thema. Keuzes voor ontwerp worden daar eerder gebaseerd op ‘heemkunde’, op oude lokale gebruiken, …

 
 
#626

Bron: Provincie West-Vlaanderen