menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 25 juli 2024

Tuin zonder gazon? Ook mooi!

Onze tuinen worden kleiner, en dus staat ook het gazon onder druk. Niet iedereen hoeft immers per se gras. Op die beschikbare ruimte kun je net zo goed een ruimer terras aanleggen, een grindtuin vol planten, of een (zwem)vijver om honderduit van te genieten.

Bij een grote tuin past een gazon, en ravottende of voetballende kinderen willen ook wel een grasmat om op te spelen. Maar daarnaast zijn er een pak tuinen waar het gazon beslist geen functie heeft, en vooral meer werk en frustratie dan plezier oplevert. Geen gras nodig? Durf het in te ruilen voor iets spannenders - een gazon is echt geen must meer. Dit zijn alvast drie ideeën.

Water en hout

Water en hout

Als je niet veel plaats hebt, dan kun je maar beter elke centimeter van je tuin maximaal benutten. Door gazon te schrappen en te kiezen voor een smalle sier- of zwemvijver bijvoorbeeld – die maakt zelfs de kleinste tuin levendig en licht. In plaats van een saaie groene vlakte krijg je een wateroppervlak dat altijd in beweging is, het zonlicht weerkaatst en tal van dieren aantrekt. Vergeet de avondverlichting niet; verlicht water oogt bijzonder feeëriek. Een groot hardhouten terras errond maakt het tot een heerlijke relaxplek. Door met bleek hout te werken, voelt het alvast veel zonniger aan dan wanneer de bodem met gras zou bedekt zijn. Hou het niet alleen bij een terras maar voorzie zeker ook een kleine boom met mooie bloesems of bloemen, zoals een sierkers of een magnolia. Heb je meer plaats, voeg dan een strook siergrassen toe, en klimplanten tegen de tuinmuur.


Grind en planten

Grind en planten

Waarom je gazon niet door grind vervangen? Zo’n waterdoorlatende verharding is minstens zo ecologisch én het is goedkoop. Welk grind je kiest hangt af van de sfeer die je wilt oproepen: zonnig met beige riviergrind of dolomiet, stoer en rustiek met donkergrijze leisteen of steenroos, of spierwitte keien voor een zensfeertje. Beige grind vraagt om planten met een mediterrane uitstraling: lavendel en ezelsoren, kruipplantjes als Mexicaanse madeliefjes, sierdistels en vedergras (Stipa tenuissima). Grijze leistenen combineren het mooist met lichtgroene planten of sterke kleuren: felgele siergrasjes (Carex elata ‘Aurea’), paarse Verbena bonariensis of opvallende bladplanten als Heuchera, hosta of Bergenia. Zorg voor genoeg afwisseling in vorm en structuur van de planten, zodat het niet saai wordt. Een mooi opgeknipte buxusbol of een taxusblok houdt je grindtuin ook in de winter groen. Vermijd planten die zich uitzaaien; zeker in fijn grind levert dat extra wiedwerk op. Moet er nog een pad in? Combineer het grind met stapstenen, en plant er geurplantjes als kruiptijm, loopkamille of -munt tussen, dat maakt een simpel wandelingetje tot een zalige geursensatie.

Steen en structuur

Steen en structuur

Je ziet het maar al te vaak: een pracht van een nieuwbouw, dobberend in een oeverloze zee van gazon. Welke stijl huis je ook kiest, in een groene vlakte zal het nooit tot zijn recht komen. Waarom niet een groot, centraal terras, in de plaats van het gazon? Maar dan wel een met grillige vormen, zodat het niet te saai wordt, en vooral geen volledig gesloten bestrating. Smalle stroken of ‘strips’ graniet houden het speels, zeker met wat kruipplantjes tussen zoals het varenachtige koperknoopje (Leptinella squalida), alpenvrouwenmantel en sieraardbeien. Voeg een paar kleine bomen en struiken toe; een prachtig herfstverkleurende Parrotia, lentebloeiende kornoeljes of een magnolia, die zorgen het jaar rond voor variatie. Leg je tuinterras, als het even kan, wat lager, en zorg voor een ommuring, zo wordt het ondanks de omvang toch een bijzonder intieme plek.

#5518Laurence Machiels

Auteur: Laurence Machiels
Groenjournalist

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).