Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/tuin_gezond_houden

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    woensdag 25 november 2020

Tuin gezond houden

tuin gezond houden

Als de tuin aangelegd is en mooi onderhouden, dan is het belangrijk dat de tuin ook in goede conditie blijft. Sommige tuinen worden geconfronteerd met allerhande ziekten en plagen.
Het gevaar bestaat steeds dat planten aangetast worden door ziekten of aangevallen door (on)gedierte.
Het proactief handelen start bij de herkenning van deze aanvallen.

" Tuinproblemen" is een applicatie van Tuinadvies die u helpt bij de herkenning van bepaalde ziektebeelden in de tuin, om zo een specifieke behandeling te kunnen gebruiken.
Maar de echte oorzaak van ziekten en plagen vindt vaak zijn oorsprong in een foutieve verzorging van de tuin. Fauna en flora verkeren daardoor niet in optimale conditie waardoor ze sneller vatbaar worden voor allerhande ziektebeelden.
Er zijn vaak verschillende zaken waarop gelet kan worden:

  • Op basis van een grondonderzoek de juiste voedingsstoffen toedienen.
  • Letten op de juiste moment voor snoeien, delen, …
  • Keuze van resistente rassen
  • Kunnen voldoen in de watervoorziening van de vegetatie

Nuttige insecten inzetten als preventieve maatregel

nuttige insecten ter bestrijding van ziekten en plagen

Er bestaan een aantal nuttige insecten die bepaalde plagen ongedaan kunnen maken. Bladluizen bijvoorbeeld, die komen vaak in grote aantallen voor. Zeker wanneer de temperatuur voldoende hoog is, kan de populatie aan bladluizen extreme proporties aannemen. Lieveheersbeestjes, gaasvliegen, roofwantsen, sluipwespen, oorwormen, … zijn natuurlijke bestrijders voor de bladluizen. Maar als de plaag te laat wordt opgemerkt zullen deze natuurlijke oplossingen niet meer helpen, en kan er alleen nog maar worden overgeschakeld op chemische bestrijding.

Deze nuttige insecten kunnen ook aangekocht worden, bijvoorbeeld om te gebruiken in de serre of kas. Zo wordt bij de teelt van komkommers de rode spintmijt bestreden door het gebruik van roofmijten. Bij kastomaten is witte vlieg dan vaak een probleem die opgelost kan worden met sluipwespen. Trips op komkommers kunnen bestreden worden met roofwantsen.
Zo zijn is er een grote groep aan nuttige insecten die specifieke problemen kunnen aanpakken.

Nu de koudere perioden in aantocht zijn is het gezond houden van de tuin niet zozeer meer een kwestie van ziekten en plagen, maar eerder van beschermen tegen winterkwaaltjes.
Hieronder enkele najaarstips die gebruikt kunnen worden om de tuin in goede conditie door de winter te helpen. Komend voorjaar/zomer kunt u gebruiken om nuttige insecten aan te wenden ter bescherming van de tuin.

tuin beschermen bij vriesweer

Enkele najaarstips:

  • Om de tuin klaar te maken naar het einde van het jaar kunnen de afgevallen bladeren samengeharkt worden om ze te gebruiken als mulchlaag.
  • Wanneer het nog wat kouder wordt is het te laat om vaste planten te gaan planten. Beter is om ze in een kweekbak op te slaan tot het voorjaar om ze dan te gaan uitplanten. De bloembollen moeten ook al in de grond zitten alvorens de echte koude eraan komt.
  • Denk ook zeker aan het bewateringssysteem of waterkraantjes buiten. Waterschade door opengevroren leidingen is een jaarlijks terugkerend probleem. Beter voorkomen dan genezen is hier de boodschap.
  • Planten die vorstgevoelig zijn kunnen het best binnenshuis opgeslagen worden. Lukt dat niet dan zijn er nog mogelijkheden om ze te beschermen. Bijvoorbeeld door middel van een verwarmingskabel die in en rond de plant wordt gehangen, al dan niet in combinatie met een beschermingshoes.
#3218