Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/tuin_beschermen_tegen_vorst

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 25 januari 2022

Tuin beschermen tegen vorst en vorstschade

vorst op boom - vorstschade in de tuin
Vorst geeft soms ook mooie taferelen in de tuin.

Een van de grootste angsten van tuinliefhebbers is de bedreiging van vorst en vorstschade.
Dit is een oorzaak van ernstige beschadigingen in de tuin of dode planten. Belangrijk om de tuin goed te kunnen beschermen, is weten wat vriezen juist is.

Wat is vriezen?

Een bevriezing treedt op wanneer de temperatuur daalt tot onder het vriespunt van water. Planten zitten vol water, wanneer het dus vriest kan dat ertoe leiden dat de plantencellen openbarst, want water zet uit in bevroren toestand.
Planten reageren anders op verschillende temperaturen:

  • Tropische en vorstgevoelige planten kunnen niet overleven onder het vriespunt, vandaar dat ze ook van nature uit niet voorkomen in gebieden zoals Nederland of België.
  • Eenjarige planten overleven de winter ook niet, ze maken wel zaden aan om zich opnieuw te vermenigvuldigen het jaar nadien.
  • Wortelwintervaste planten worden boven de grond wel gedood, maar de wortels zullen in ‘slapende toestand’ blijven tot het volgend voorjaar om opnieuw uit te schieten
  • Volledig winterharde vaste planten, struiken en bomen voeren eveneens een soort van winterslaap uit, die duurt tot de algemene temperatuur opnieuw voldoende is om veilig om de sapstroom opnieuw op gang te brengen.

Effect van vriestemperaturen voor planten

uitgedroogde plant door vorst
Door de uitdrogende wind verdampt het water uit de bladeren.
Het schadebeeld lijkt dan ook op verbranding.

De temperaturen op en rond het vriespunt maken verschil voor tere planten.  Vandaar dat vorst in een 3-tal groepen worden onderveerdeeld:
Lichte vorst is een vaak een probleem voor bloesems. De buitenkant van de plant ondervind wat hinder van de koude temperaturen. De iets hardere vorst zal schade gaan brengen aan bladeren van planten die in het voorjaar toch opnieuw zullen uitschieten. De grootste schade wordt echter veroorzaakt door de enrnstige vorst. Dat resulteert in grotere schade en meestal door uitdroging van de plant zelf.

Hoe planten beschermen tegen vorst of vorstschade?

agapanthus vorstschade
Deze Agapanthus is flink kapotgevroren. Indien goed afgedekt zou dit niet gebeurd zijn.

Hou de weersvoorspellingen in de gaten, en wanneer er vorst wordt voorspeld in uw omgeving, dan kunt u maatregels gaan treffen zoals het beschermen door ze af te dekken (liefst met een ademend systeem, en niet met plastic die ervoor kan zorgen dat de plant gaat rotten).

Er zijn 3 soorten van schade vast te stellen bij koudere periodes. Planten kunnen vervriezen, uitdrogen of rotten. Bevriezing kan zoals gezegd tegengehouden worden door voldoende te gaan afdekken. Wintergroene planten hebben vaak te kampen met uitdroging. Dat komt doordat de plant nog steeds water uit de grond opneemt en nog steeds water laat verdampen via de bladeren. Wanneer de grond begint vast te vriezen lukt het niet meer om water op te nemen, waardoor de plant gaat uitdrogen. Dit wordt nog versterkt door schrale oostenwind die de plant nog sneller gaat uitdrogen. De plant beschermen tegen deze uitdrogende wind is dus interessant.
Daarnaast is rotting een vaak voorkomend probleem, staan de wortels van de plant te nat, dan zal het wortelgestel kans maken op rotting. Ook planten die beschermd werden tegen bevriezing, maar dan met plastic in plaats van ademende materialen zullen tekenen van rotting laten zien wanneer de temperaturen weer boven het vriespunt komen.

Bekijk hier al onze producten i.v.m. vorstbescherming.

#3219