Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/tuin_aanleggen_2009_marokkaanse_tuin

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    maandag 24 januari 2022

Tuintrends 2009: soorten planten voor de Marokkaanse tuin

Moroccan Garden: plantenkeuze

1. Vijg (Ficus carica), een boom met fraai handvormig gelobd blad. Ze groeien weliswaar in het Middellandse- Zeegebied, maar ze doen het ook goed in ons klimaat. Er zijn geschikte rassen voor de tuin. Vijgen worden zelfs hier rijp en kunnen dus worden gegeten. Een vijg is vorstgevoelig, plant hem dus tegen een warme muur of schutting.De vijg verliest ’s winters zijn blad. In het voorjaar lopen de takken weer uit.


Vijg (Ficus carica)

2.Fazantenbes (Leycesteria), een mooie bessendragende sierheester. Hij bloeit van juni tot oktober met witte tot 10 cm lange, overhangende bloemtrossen en grote purperrode schutbladeren. De bessen zijn in het begin groen, dan rood, later zwart en steken mooi af tegen de rode schutbladeren. Ze zullen niet lang aan de struik blijven zitten, want vogels zijn er dol op. De fazantenbes houdt van een zonnige, beschutte plek in de tuin.


 Fazantenbes (Leycesteria)

3. Rozemarijn (Rosmarinus officinalis), is een houtige en aromatische altijd groene en winterharde heester. De plant bloeit van maart tot mei met kleine blauwwitte bloemen. Verse takken van rozemarijn verfrissen de lucht in een binnenruimte. Rozemarijnblaadjes op de barbecue geven een heerlijke geur.


Rozemarijn (Rosmarinus officinalis)

4. Watersla of mosselplant (Pistia) heeft een mooi bladrozet. Deze drijfplant kan veel zonlicht verdragen. Waterhyacint (Eichhornia) heeft opvallend, blaasvormige bladstelen. Deze zorgen ervoor dat de plant blijft drijven. Drijfplanten kun je behalve in de vijver zelfs op een balkon plezier van hebben. Ze zijn altijd decoratief.


Watersla of mosselplant (Pistia)

5. Duizendblad (Achillea millefolium ‘Terracotta’) Vaste plant met oranje-terra kleurige bloei van juni –augustus. Standplaats zonnig tot halfschaduw. Ideale plant voor warme combinaties in de zonnige border met een lichte, doorlatende (zand)grond. Duizendblad is mooi in combinatie met vaste planten als Salvia, grassen, Heuchera.


Duizendblad (Achillea millefolium ‘Terracotta’)

6. Schijnaugurk (Akebia quinata), klimmer met handvormige bladeren (quini = telkens vijf). Vanaf het begin van de lente hangen de purperkleurige bloemen in kleine, lange trosjes vanuit de bladoksels naar beneden. Ze ruiken intens en lekker.


Schijnaugurk (Akebia quinata)

7. Olijf (Olea europaea).De olijf is een prachtige boom vanwege zijn altijd groenblijvend blad en zijn stam. Olijfbomen zijn goed winterhard tot -15°C. In Nederland komt deze temperatuur vrijwel nooit meer voor. Wanneer het harder gaat vriezen als -15°C of een zware vorst langdurig aanhoudt is het verstandig om de boom goed in te pakken met vliesdoek.


Olijf (Olea europaea)

Zie ook https://www.tuinadvies.nl/artikels/maroccan_garden_tuintrend_2009 voor meer info over de Maroccan Garden als tuintrend voor 2009.

#1879

Bron: Mooiwatplantendoen
www.mooiwatplantendoen.nl