Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/tsuga_canadensis_hemlockspar

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 6 juni 2020

Tsuga canadensis of hemlockspar is een prachtige naaldboom die bij ons als sierboom in parken en op kerkhoven aangeplant wordt

Hemlockspar

  • westerse hemlockTsuga canadensis (bot.) - Canadese (oosterse) hemlock
  • Canadian hemlock, eastern hemlock (Eng.)
  • Pruche de Canada (Frans)
  • Kanadische Hemlocktanne (Duits)

 

  • Tsuga heterophylla (bot.) - westerse hemlock
  • Western hemlock (Eng.)
  • Tsuga de Californie (Frans)
  • Westamerikanische Hemlocktanne (Duits)

Pinaceae - dennenfamilie

Hemlocksparren zijn een vertrouwd element in het Noord-Amerikaans landschap. Het is een prachtige naaldboom die bij ons als sierboom in parken en op kerkhoven aangeplant wordt. Hoewel hij bij de dennenfamilie hoort, heeft hij een heel aparte groeiwijze. Het is een boom met een evenwichtige bouw, rust en gratie. Typerend is de top die je als het ware met zijn gebogen houding toeknikt.

Verspreidingsgebied

De Canadese (oosterse) hemlockspar is inheems in noordoostelijk, de westerse in noordwestelijk Noord-Amerika. Het is één van de weinige conifeergeslachten die in Amerika en Azië voorkomen, maar geen vertegenwoordigers in Europa hebben.

Hij groeit in schaduwrijke, vochtige plaatsen met zure grond, in de bergen tot 1600 m. Hij is winterhard, maar gevoelig voor droogte.

Canadese hemlock

Plantkenmerken

De Canadese hemlockspar kan een hoogte van 50 m bereiken. Bij ons wordt hij hoogstens 20 m hoog. Hij heeft een brede, kegelvormige kroon . De uiteinden van de loodrecht staande takken zijn afhangend.

De naalden staan met korte stelen verspreid aan de twijg. Aan de uiteinden zijn ze korter dan aan de zijkanten van de twijgen, en er zijn geen twee die in dezelfde richting wijzen. Hun bovenkant is zachtgroen, de onderkant opvallend wit tot lichtgrijs met 2 witte strepen en een groene rand. Ze zijn 8-18 mm lang en vlak. Het is een eenhuizige boom. De mannelijke bloemen zijn kogelrond en geelgroen, de vrouwelijke rechtopstaande lichtgroene kegeltjes.

De kegels zijn zeer talrijk, kort gesteeld eirond, bruin en klein.

De schors is grijsbruin en licht gegroefd.

 

De westerse hemlockspar kan 80 hoog worden. Zijn kroon is eerst kegelvormig, later onregelmatig breed. Hij prefereert kustgebieden met hoge luchtvochtigheid en wordt bij ons minder vaak aangeplant dan de Canadese (oosterse).

Canadese hemlock

Tsuga mertensiana, de berghemlock, heeft naalden die rondom de takken schuin naar het eind ervan gericht staan. Over het zachte groen ligt een glanzend grijs waas. Bovendien staat de top bij deze soort rechtop.

tak van de Canadese hemlock

Soorten

Er zijn ook Japanse soorten, b.v. Tsuga diversifolia (een langzame groeier) en

Tsuga siboldii.

Tuiniers in het oosten van Noord-Amerika ontdekten de grote variatie van deze naaldbomen en hebben talloze dwergachtige vormen in cultuur gebracht.

Een indrukwekkende treurvorm is Tsuga canadensis ‘Pendula’, die hooguit 3 m

#1256

Auteur: Brigit Kahlert
www.stemderbomen.nl