Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/ton_sur_ton_schikking_met_gedroogde_pioenen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    woensdag 20 januari 2021

Ton sur ton schikking met gedroogde pioenen of gevriesdroogde bloemen

Ton sur ton schikking met gedroogde pioenen en takkenconstructie op bolle vaas


 

Een ton-sur-ton schikking is een schikking waar je dezelfde kleur aanhoudt. Dat wil zeggen dat als je met vers materiaal werkt, meestal groen blad, groene zaaddozen, groene bloemen of wit met groen verwerkt. Doordat er meer een kleur domineert, geeft zo’n schikking altijd een harmonisch en rustig effect, zelfs in ingewikkelde constructies

In deze schikking heb ik gewerkt met donkerrood koffieriet (te koop in tuincentra) en de donkerrode gedroogde bloemen van pioenen.

Materiaal om te bloemschikken:

  • een pakje koffieriet
  • een bolle vaas
  • gedroogde bloemen: pioenen in zelfde tint van het koffieriet
  • fijn rood of bruin binddraad
  • nat  zand voor in je vaas.
  • een lange pookdraad.

Werkwijze om het bloemstuk te maken:

Van het koffieriet werd eerst een constructie gemaakt met fijne binddraad. Zo ± een 12-tal takken in het midden aan elkaar gebonden met oasisdraad.
Je maakt met pookdraad door deze binding heen een lange U-vormige kram. Zodat je die later in het zand van de vaas kunt steken.

Nu knip je koffieriet in stukjes van 10 tot 15 cm en maak daar een willekeurige binding mee die je dan vast zet aan de lange takken koffieriet.
Laat het een beetje speels en losjes zijn.

Zet de constructie van koffieriet met behulp van de lange pookdraad vast in het zand in de vaas.

Je ontdoet de gekochte of zelf gedroogde bloemen van de pioenen van hun groenrestanten, maar let op want gedroogde bloemen zijn broos.
Steek ze één voor één langs de constructie van koffieriet. Zorg er voor dat ze een mooie ronde vorm hebben en meegaan met de vorm van je vaas.
Mocht er hier of daar een bloemstengel van de bloem breken, kun je nog steeds je bloemen aan de andere lijmen. Dit kun je ook doen als je geen eigen pioenen hebt, maar gevriesdroogde bloemen koopt.

veel plezier met het bloemschikken.

#1099