Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/tomaten_taarten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    vrijdag 30 september 2022

Taart maken met tomaten

Taarten met tomaten: Recepten door Rita De Clercq:

Tomatentaart:
Ik gebruik voor het deeg een rol bladerdeeg uit de diepvries. Het deeg ontrollen en in een ronde platte vorm leggen. Met een vork enkele prikjes geven in het deeg. Met een keukenborsteltje het deeg inwrijven met mosterd. Hier bovenop komt een laag dikke room.  (gaat zeer goed met zure room, die nu in alle goede supermarkten te koop wordt aangeboden) Hier bovenop komt een kwaliteitsvolle geitenkaas. Hiervoor neem ik een rolletje pikante geitenkaas. In plakjes snijden en de volledige bodem bedekken. Twee "Coeur de Boeuf" tomaten in schijfjes snijden (overlangs). Trapsgewijs de schijfjes op mekaar leggen.  Juist als zou men een appeltaart bedekken. Hierover komt zelf gemalen parmezaanse kaas. De oven voorverwarmen op 200 °. De taart gedurende 25 minuten laten bakken.  

Een variant op deze taart: ipv. geitenkaas: dikke plakken "oud Brugge", een paar sneden ganda ham en enkele paddestoelen in schijfjes  Een andere zeer lekkere kaas is Maroille. Deze Noordfranse kaassoort heeft een pittige smaak en een nog pittiger geur. Dit wordt dan een variant op de "flamiche" (= een Dinantse kaastaart gebaseerd op vette kaas)

Het is zeer mooi als men tomaten van verschillende kleuren gebruikt. Men kan voor het opdienen fijn gesnipperde reepjes basilicum over de taart strooien.
 

Tarte tatin met tomaten
Ongeveer een klein kwartiertje werk voor de bereiding. Bakken: 55 minuten, zeker niet hoger dan 180 ° 
6 tomaten: volgende soorten doen het volgens mij zeer goed in dit recept: Coeur de Boeuf, Ligure, Old Brooks, Dix Doigts de Naples. 3 eetlepels goede kwaliteits olijfolie, 2 eetlepels origano, 2 eetlepels tijm (ik neem altijd verse takjes tijm die ik zelf laat drogen), 50 gr boter, 12 brick velletjes, 200 gr parmesan (aub rasp die zelf, is veel beter dan die pakjes), 1 sjalot, 250 gr mozarella, enkele blaadjes raketsla om te versieren, pepers, vers gemalen met de molen fleur de sel (het beste zeezout).
De tomaten ontvellen en ontzaden en in schijven snijden. 

overgieten met de olijfolie. De kruiden erover doen en nu ongeveer 30 min. in de oven laten in een vuurvaste kom.
Laten afkoelen. De tomaten bedekken met de mozarella. Zout en peper over strooien. De sjalot snipperen en over de kaas strooien. De brick-blaadjes vervormen een aanpassen aan de bakvorm (bij mij was het een vuurvaste platte ronde schotel) De brick velletjes bevochtigen met de gesmolten boter.  Ik doe dit met een speciaal keukenborsteltje.

Daarna alles bestrooien met de gemalen parmesan.

Wie belangstelling heeft voor meer recepten kan zich inschrijven voor het ontvangen van de gratis nieuwsbrief: het tomatenblad.

Auteur van het artikel: www.lacegarden.be

#703Rita de Clercq

Auteur: Rita de Clercq

Terug naar boven icoon