Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/tomaten_kopen_bewaren

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 23 oktober 2021

Tomatentips bij het kopen, bewaren, ontpitten, ontvellen,...

Tomatentrucjes

Enkele herkenningspunten voor een goede kwaliteitstomaat.

Uitzicht:
Neem uw tijd, observeer goed. De huid moet blinken, glad zijn zonder vlekken. Maar ik kweek oude tomatenrassen, dus daar zijn andere criteria. Hier is de huid, het vel zacht, broos, fijn en delicaat. Het is als de huid van een baby, zacht als dons. Dus voorzichtigheid wordt op prijs gesteld. De geur is als een parfum, ruik goed en sluit uw ogen, iedere soort heeft een andere geur en een andere vorm. Het mooiste bij de oude rassen zijn de kleuren. Wanneer de zon erop schijnt krijgt men als het ware een weerspiegeling van dauwdruppels die als diamanten blinken op de felle kleuren van de tomaat.


 

Bewaren:
Zeker nooit in de koelkast. Nadelig effect op de smaak. Gewoon op kamertemperatuur in een goed verluchte korf of mand. Het is ook geen ramp als er een gescheurde tomaat bij zit, gewoon verwerken in een soep of in een saus.

De onrijpe tomaten plukken voor het begint te vriezen. Leg ze in een onverwarmde kamer met het kroontje naar beneden. De tomaten gaan nu zeer langzaam rijp worden.
Men kan ook in een broodzak een paar rijpe bananen leggen en daarbij een paar tomaten bij. Bananen laten een gas (ethyleen) los. Dit ethyleen zorgt voor de rijping van de vrucht, maar zal ook het rijpingsproces van de tomaten in de broodzak versnellen. Dat is overigens niet alleen bij bananen, maar ook bij appels, peren en meer soorten fruit.
Verwacht natuurlijk niet dat de tomaten die je dan in december zou willen eten dezelfde zoete smaak hebben als in de zomermaanden.

Ontpitten:
Een sneetje geven in de tomaat en met een klein lepeltje of met een stomp mesje gewoon voorzichtig de pitten uithalen.

Ontvellen of pellen:
Het kroontje verwijderen. Een kruisvormige insnijding geven in het vruchtvlees met een heel scherp mesje.
De tomaat in een klein zeefje leggen en onderdompelen in kokend water gedurende 15 sec.
Onmiddellijk onder koud water laten schrikken of onderdompelen in een kom met koud water waar nog ijsblokjes aan zijn toegevoegd.
Nu kan het vel zeer eenvoudig verwijderd worden.

#1172

Auteur: Rita de Clercq