Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/tomaten_in_alle_kleuren_en_vormen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    vrijdag 23 augustus 2019

Genieten van Tomaten

Dankzij de zon kunnen we nu volop genieten van tomaten in alle kleuren en vormen. Zowel kerstomaten, cocktailtomaten, trostomaten, losse tomaten en speciaaltjes, zoals Coeur de Boeuf, pruimtomaten, roze, oranje, gele en bruine tomaten zijn voordelig van prijs. 
Maak eens een carpaccio van verschillende tomaten, besprenkel met een milde olijfolie en eventueel balsamico-azijn, grof zeezout en peper.  Serveer dit met buffel mozzarella. Zeer fris en licht, perfect voor een zomerse lunch!

Of met een te veel aan tomaten is er nog steeds de klassieke tomatensaus:

Klassieke tomatensaus

tomatensaus maken met zelfgekweekte tomatenIngrediënten voor ong 4 personen:

  • 6 grote (tros-)tomaten
  • 2 sjalotten
  • 2 teentjes knoflook
  • olijfolie
  • 3 el tomatenketchup
  • een snuifje suiker
  • 1 takje rozemarijn
  • enkele takjes tijm
  • 1 blaadje laurier
  • peper en zout

Bereidingswijze

Was de tomaten en haal er de kroontjes uit. Snijd de tomaten dwars middendoor en haal er, indien gewenst, de pitjes uit. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.

Snipper de sjalotten en de look en stoof ze glazig in olijfolie. Doe er vervolgens de tomaten bij. Strooi er meteen wat zout overheen om het sap uit de tomaten te doen vrijkomen. Zo zullen ze veel makkelijker tot een saus loskoken. Breng op smaak met peper, laurier en de gesneden tijm en rozemarijn.

Laat rustig 20 minuten sudderen en werk op het eind af met de ketchup om de saus wat meer body te geven. Heerlijk bij vis, kalfsvlees of pasta.

 

Of maak er heerlijk tomatensap van:

zelf tomatensap maken

Bereidingswijze:

Laat de tomaten goed rijpen, daarna een 10-tal minuten koken.
Vervolgens haal je ze door de passe-vite of met de keukenrobot.
Het fijnste zeefje gebruiken.
Het sap laten opkoken, ondertussen een snuifje zout toevoegen.

Het kokende sap in glazen flessen gieten (bvb van fruitsap, deze hebben een grote opening) deksel erop en laten afkoelen. Als je ploppen hoort is het een teken dat de fles zich luchtdicht heeft getrokken.

Ideaal voor tomatensoep en sauzen te maken.

Je steunt er ook de Belgische boeren mee.

#4817

Bron: Flandria